Amnesty International

China

Doodstraf 2009: Amnesty International hekelt Chinas geheimzinnigheid

30 maart 2010 Amnesty International daagt de Chinese autoriteiten uit om bekend te maken hoeveel mensen zij geëxecuteerd en ter dood veroordeeld hebben. De mensenrechtenorganisatie doet dit bij de publicatie van haar doodstrafcijfers over het jaar 2009. Het rapport Death sentences and Executions in 2009 laat zien dat afgelopen jaar tenminste 714 mensen geëxecuteerd zijn in 18 landen en dat tenminste 2001 mensen ter dood veroordeeld zijn in 56 landen.

Uit onvrede over Chinas gebrek aan openheid, heeft Amnesty International besloten haar eigen minimumcijfers over het aantal executies en ter doodveroordelingen in China niet te publiceren.Schattingen gebaseerd op openbare bronnen geven een geflatteerd beeld van het aantal executies en doodvonnissen. De doodstraf is wreed en vernederend en een belediging voor de menselijke waardigheid, zo zegt Amnesty International.

De Chinese autoriteiten claimen dat er minder executies plaats vinden. Als dat zo is, waarom vertellen ze de wereld dan niet hoeveel mensen zij ter dood brengen?.

Amnesty Internationals onderzoek laat zien dat landen die nog executies uitvoeren eerder de uitzondering dan de regel zijn. Naast China zijn Iran met tenminste 388 executies, Irak met tenminste 120 executies, Saoedi-Arabië, met tenminste 69 executies en de Verenigde Staten met 52 executies, de grootste executeurs.

Het afgelopen jaar werd de doodstraf intensief toegepast om politieke redenen of om tegenstanders het zwijgen op te leggen in landen als China, Iran en Soedan, zo valt te lezen in Amnesty Internationals rapport.

In Iran vonden 112 executies plaats, in de periode van acht weken tussen de presidentsverkiezingen op 12 juni en de inauguratie van Mahmoud Ahmadinejad voor zijn tweede termijn op 5 augustus.

Het rapport beschrijft ook de discriminerende manier waarop de doodstraf in 2009 werd toegepast ten koste van armen, minderheden en leden van raciale, etnische en religieuze gemeenschappen, vaak na oneerlijke processen.

Maar de cijfers laten ook zien dat de wereld in 2009 verdere stappen heeft gezet op weg naar afschaffing van de doodstraf. Het aantal landen dat de doodstraf voor alle misdrijven in wetgeving afgeschaft heeft, steeg naar 95, nadat Burundi en Togo de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft hebben. Als het gaat om afschaffing voor alle misdrijven in wetgeving en praktijk, hebben zelfs 139 landen de doodstraf afgeschaft. Nog 58 landen handhaven de doodstraf.

Voor de eerste keer sinds Amnesty dit bijhoudt, vonden er in Europa geen executies plaats. Wit-Rusland is het nog enige land in de regio dat de doodstraf uitvoert, zo bleek eerder deze maand na de executie van 2 mannen.
In Amerika is de Verenigde Staten het enige land dat executies uitvoert.

Minder landen dan ooit voeren executies uit. We komen steeds dichter bij een doodstrafvrije wereld. Tot dat moment moet iedere executie voorkomen worden.

Regionale samenvattingen:
Wat Azië betreft, hebben in China waarschijnlijk duizenden executies plaatsgevonden. Het exacte aantal is een staatsgeheim. Slechts 7 andere landen In Azië hebben doodvonnissen ten uitvoer gebracht: Bangla Desj, Japan, Noord-Korea, Maleisie, Singapore, Thailand en Vietnam. In totaal 26 executies.

In Afghanistan, Indonesië, Mongolië en Pakistan vonden in 2009 geen executies plaats, het eerste executievrij jaar in deze landen van de laatste tijd.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden tenminste 624 executies uitgevoerd in 7 landen: Egypte, Iran, Irak, Libie, Saoedi-Arabie, Syrie en Jemen.

Saoedi-Arabië en Iran executeerden 7 mensen die minderjarig waren ten tijde van het begane misdrijf. Dit is in strijd met het internationaal recht.

Diverse landen- Algerije, Libanon, Marokko/Westelijke Sahara en Tunesië -handhaafden hun al langer bestaand moratorium op de doodstraf.

In 2009 vonden er geen executies plaats in Europa. Wit-Rusland blijft het enige land in de regio dat de doodstraf nog uitvoert. In maart 2010 vonden er wel weer 2 executies plaats.

In sub-Sahara Afrika executeren nog maar 2 landen gevangenen: Botswana en Soedan. In Kenia werd de doodstraf van meer dan 4000 gevangenen omgezet in gevangenisstraf.