Raad van State


dinsdag 30 maart 2010
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal om maatregelen te treffen tegen het gebruik van een bedrijfswoning als burgerwoning. Het gaat om een woning aan de Diefhoekstraat in Moerstraten. Volgens de naastgelegen stoeterij mag de bedrijfswoning niet als burgerwoning worden gebruikt omdat dat in strijd is met het bestemmingsplan. Daarom had het gemeentebestuur handhavend moeten optreden, aldus de stoeterij. Het gemeentebestuur wil de woning echter legaliseren en daarom is het verzoek om maatregelen te treffen afgewezen. De stoeterij komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 200907437/1)
11.30 uur
Zitting over de bouwvergunning voor een complex voor dak- en thuislozen aan de Burgemeester Bosscherstraat in Veendam. Bestaande woningen op die locatie worden verbouwd tot wooncomplex met gemeenschappelijke- en kantoorruimten. Voor het complex is ook een vrijstelling verleend. Een aantal omwonenden kwam eerder tegen de bouwvergunning en de vrijstelling in beroep bij de rechtbank in Groningen. Zij vreesden voor overlast van de dak-en thuislozen en vonden dat zo'n complex niet paste in de omgeving. De rechtbank stelde de omwonenden in augustus 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank had het provinciebestuur toestemming moeten geven voor het bouwplan vóórdat de vrijstelling werd verleend, en niet pas daarna. Ook zou de VROM-inspecteur geen gelegenheid hebben gehad om over het bouwplan te oordelen. Daarom heeft de rechtbank de bouwvergunning vernietigd. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechtbank hem de gelegenheid had moeten geven de fout te herstellen. (zaaknummer 200906906/1)
13.15 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor een woontoren met 84 appartementen aan de Dirk Hartogstraat in Breda. Er worden ook parkeervoorzieningen aangelegd. Een aantal omwonenden was eerder in beroep gegaan bij de rechtbank in Breda. Zij waren bang voor parkeeroverlast in de omgeving. De rechtbank oordeelde in juli 2009 dat het gemeentebestuur de verkeerde parkeernormen had toegepast. Daarom vernietigde de rechtbank de bouwvergunning. Het gemeentebestuur vindt dat wél de goede parkeernormen zijn toegepast en dat de vergunning dus kon worden verleend. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907129/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor een dierenasiel aan de Koningsweg in Utrecht. Op grond van de vergunning mogen er vijftien honden op de speelweide aanwezig zijn, in plaats van het huidige aantal van vijf. Verder mogen er op grond van de nieuwe vergunning 85 in plaats van 42 honden in de buitenkennels worden gehouden. Met het vergroten van de opvangmogelijkheden van het asiel zijn ook de geluidsnormen verruimd. Een echtpaar dat in de omgeving van het asiel woont is het niet eens met de vergunning. Volgens hen zijn de geluidsniveaus onderschat en hadden er voorzieningen getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat de honden minder blaffen. Zo is de speelweide helemaal niet afgeschermd. Daarom komt het echtpaar in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906507/1)

13.30 uur

Zitting over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten heeft vastgesteld voor een aantal woningen in Holten. Het gemeentebestuur heeft dat gedaan vanwege de aanleg van het zogenoemde Zilverzandtracé. Dit is een ontsluitingsweg ten oosten van de kern Holten. De woningen liggen langs het tracé. De eigenaren van één van de woningen zijn het niet eens met de waarden voor hun woning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur een verbetering van de geluidssituatie ergens anders in de gemeente niet had mogen compenseren met een verslechtering van de geluidssituatie langs het Zilverzandtracé. (zaaknummer 200902219/1)

15.00 uur

Zitting over de vergunningen die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan RWE Power AG voor een kolengestookte elektriciteitscentrale en aan Nuon Power Projects voor een multifuel elektriciteitscentrale. Beide centrales komen op het industrieterrein in de Eemshaven. De minister heeft deze vergunningen verleend vanwege de effecten van de centrales op het deel van de Waddenzee dat is gelegen in het zogenoemde 'betwiste gebied' bij de Eems-Dollard. De zitting gaat ook over de vergunningen die de colleges van gedeputeerde staten van Groningen en Friesland op grond van de Natuurbeschermingswet hebben verleend voor dezelfde centrales. De provinciebesturen hebben deze vergunningen verleend vanwege de effecten van de centrales op het overige deel van de Waddenzee en Ameland en Schiermonnikoog. De zitting gaat ten slotte over de natuurbeschermingswetvergunning die de minister heeft verleend aan Nuon Power Projects voor een koelwateruitlaat voor de elektriciteitscentrale. De stichting Natuur en Milieu en Greenpeace verzetten zich tegen de vergunningen en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook RWE komt tegen de vergunningen in beroep. De zitting zal vooral gaan over de vraag of de minister en de provinciebesturen advies aan de Europese Commissie hadden moeten vragen vóórdat zij de vergunningen verleenden. Dit had volgens de milieuorganisaties wel gemoeten, omdat de ammoniakuitstoot van de centrales de zogenoemde prioritaire soorten in het natuurgebied zou aantasten. Het gaat in dit geval om grijze duinen en heischrale graslanden die als zeer beschermde soort zijn aangewezen, aldus Greenpeace en de stichting. De minister en de provinciebesturen bestrijden dit. Volgens hen worden de soorten niet aangetast en was er dus geen verplichting om advies te vragen aan de Europese Commissie. (zaaknummers 200900425/1, 200900305/1, 200902744/1, 200903884/1 en 200905296/1)