Dura Vermeer

Hoofddorp - 30 maart 2010

Schone toekomst voor tunnels

Dura Vermeer Ondergrondse Infra en Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling hebben op de Intertraffic Amsterdam samen met haar partner het HD Clean Tunnel systeem gepresenteerd en vertegenwoordigd.

Het HD Clean Tunnel systeem is hèt gecombineerde energieterugwinning- en luchtreiningsysteem voor tunnels en wegoverkappingen. Door Agentschap NL (ministerie van EZ) is belangstelling getoond voor HD Clean Tunnel systeem. In Nederland bevinden zich een veel tunnelprojecten die met dit systeem verduurzaamd kunnen gaan worden. Dura Vermeer is gevraagd voor de ontwikkeling van dit systeem om haar kennis en ervaring van Warmte Koude Opslagsystemen in te brengen.

HD Clean Tunnel
HD Clean Tunnel heeft een systeem ontwikkeld dat voorkomt dat de gevaarlijk vervuilde lucht uit tunnels en snelwegoverkappingen in de buitenlucht terecht komt en dat de tunnelwarmte verloren gaat. Door gebruik te maken van de door het verkeer veroorzaakte luchtstromen en het creëren van luchtgordijnen voor de tunnelmonden, zorgt deze energiezuinige tunnelventilatie dat minimaal 90% van de vervuilde lucht in de tunnel wordt gehouden. Een filterinstallatie in de tunnel zuigt de vervuilde lucht aan, filtert alle schadelijke stoffen en gassen en blaast de schone lucht weer in de tunnel terug.

Energieterugwinning
Door het verkeer wordt continu energie in de tunnel afgegeven. Het HD Clean Tunnel systeem wint deze warmte uit de schone lucht en slaat deze energie op met behulp van een Warmte Koude Opslagsysteem. Deze duurzame warmte en koude met de warmtepomp worden benut om woonwijken en kantoorparken te verwarmen, koelen en van warm tapwater voorzien.