Ingezonden persbericht


BEZOEK EEN KOEIENDANS

Wakker Dier organiseert biologische koeiendansen in het hele land.

Bekijk een koeiendans op: http://vimeo.com/3830578

Amsterdam 30 maart 2010; De komende weken laten steeds meer boeren hun koeien de wei in. Na deze lange koude winter dansen de koeien van plezier. Op de site van Wakker Dier kan het publiek data en locaties vinden van een koeiendans op een biologische boerderij bij hen in de buurt. Wakker Dier organiseert de jaarlijkse koeiendansen, om de aandacht erop te vestigen dat één op de vijf Nederlandse koeien nooit buiten komt. Ondanks dat voor Nederlanders koe en wei onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, staan ruim 200.000 koeien het hele jaar op stal. Wakker Dier wil ook deze koeien de wei in hebben en zal vanaf vandaag op de radio te horen zijn met twee spots (bijgaand). Eén om het publiek op te roepen om voor biologische melk en kaas te kiezen, omdat in de biologische veehouderij weidegang verplicht is. De andere spot is een uitnodiging om een koeiendans in de buurt te bezoeken.

Biologische melkveehouderij

In Nederland komt één op de vijf koeien nooit buiten, maar in de biologische landbouw is weidegang verplicht. Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is weidegang erg belangrijk. In bijna alle weersomstandigheden kiest een koe zelf voor een frisse neus in de wei, in plaats van op stal te blijven. Weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en ze zijn beter vruchtbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt melk van weidekoeien gezonder te zijn dan melk van stalkoeien. Zo blijkt dat biologische weidemelk zelfs 60% meer van het gezonde vetzuur Omega3 bevat en 38% meer CLA (rumenzuur) dan niet-biologische melk. Los van alle onderzoekscijfers geldt: een vreugdesprong van een koe zegt meer dan 1.000 woorden.

Naast biologische melk zijn er meerdere melkmerken die weidegarantie garanderen, maar naast weidegang heeft de biologische landbouw meer voordelen. De koeien eten minder krachtvoer, produceren gemiddeld minder melk per koe en de koeien krijgen geen preventieve antibiotica. Daarom zal Wakker Dier komende week ook het publiek oproepen om te kiezen voor biologische melk en kaas.

De 'koeiendanspremière' was dit jaar bij de biologische boerderij van familie Duijndam in Delfgauw. 120 koeien gingen dansend de wei in, in bijzijn van een schoolklas, veel fotografen en filmteams.

Kijk voor locaties en data: http://www.wakkerdier.nl/koeindewei/dans_locaties.php