Gemeente Gaasterlân-Sleat


Prima uitstraling Gaasterlân-Sleat Plein tijdens Bedrijven Contactdagen

Tijdens de Bedrijven Contactdagen afgelopen week in Leeuwarden, gaven we als gezamenlijke ondernemers uit de gemeente Gaasterlân-Sleat op geslaagde wijze invulling aan het thema duurzaamheid. Zowel de bezoekers aan 't Gaasterlân-Sleat Plein als de deelnemende ondernemers waren tevreden en enthousiast. Niet alleen over het thema en de onderlinge samenwerking, maar ook over het plein zelf, dat zeer verzorgd was ingericht.

Strategische plek

Ook de catering op het plein, verzorgd door Vereniging Horeca Sloten, was goed voor elkaar. Het plein lag strategisch in de Frankenhal, aan een hoofdpad, en trok dan ook veel bezoekers. Met name dinsdagmiddag en - avond werd 't Gaasterlân-Sleat Plein druk bezocht. Maar ook woensdag liep het bezoek aan het plein de hele dag door. Er zijn alweer een aantal nieuwe ondernemers uit de gemeente die volgend jaar graag willen aansluiten.

Sprekers over duurzaamheid

Op beide beursdagen was er om 16.30 uur een borreluur met een interessante gastspreker op 't Gaasterlân-Sleat Plein. Beide sprekers sloten aan bij het thema duurzaamheid. De eerste dag was dit Gijs Hesselink, projectengineer bij het project Greenheating te Harich, die een toelichting gaf op de wijze van energiewinning bij dit project. De tweede dag kwam Andries van Weperen, projectleider van de Frisian Solar Challenge. Hij vertelde boeiend over de organisatie van deze bijzondere elfstedentocht met zonneboten, die dit jaar ook een overnachting heeft in Sloten. De sprekers trokken extra bezoekers naar 't plein en door de goede sfeer op het plein bleven de mensen hangen.

Duurzaamheidsprijs geïntroduceerd

Samen met projectengineer Gijs Hesselink uit Balk, beoordeelde burgemeester Hoornstra welke ondernemer op 't Gaasterlân-Sleat Plein de duurzaamheidsprijs - dit jaar door de gemeente geïntroduceerd - het meest toekwam. Dit was Renze Westra van Westra Roestvaststaal Industrie te Elahuizen. Dit bedrijf maakt momenteel de eerste filterinstallaties die ingezet gaan worden in ziekenhuizen, waardoor bepaalde vaste materialen die nu nog worden gebruikt, kunnen worden vervangen door afbreekbare materialen. Het gaat om po's en plasbuizen, maar ook om borden en bestek, die nu nog van plastic of rvs-materiaal zijn. Door gebruik van de nieuwe filterinstallatie van Westra Roestvaststaal, kunnen straks in de ziekenhuizen bio-plastics worden gebruikt voor de genoemde voorwerpen, die dan eenmalig kunnen worden ingezet. De voorwerpen komen vervolgens op de afdeling zelf in een shredder en gaan het bestaande riool in. Vervolgens wordt op het ziekenhuisterrein deze afvalstroom verwerkt d.m.v. filteren, vergisten. De installatie die door Westra wordt gemaakt, gaat ervoor zorgen dat de medicijnen uit de afvalstroom worden gefilterd, zodat de medicijnen niet in het oppervlaktewater of drinkwater terecht kunnen komen.