Ingezonden persbericht



Ruben Nicolai, Edwin Evers en Najib Amhali zijn het leukst

Ik hou van Holland en Draadstaal laten Nederland het hardst lachen!

Comedy Central en Intomart Gfk presenteren het Nederlandse Humoronderzoek 2010

Amsterdam, 30 maart 2010
Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft Intomart GfK het Nederlandse Humoronderzoek uitgevoerd in samenwerking met Comedy Central. In dit jaarlijkse onderzoek wordt de rol van en het gevoel voor humor in Nederland belicht en de (jaarlijkse) bekendheid & waardering van Nederlandse cabaretiers, tv-presentatoren, radio DJ's, televisieproducties en politici bekeken. Het gezegde "lachen is gezond" blijkt niet uit de lucht gegrepen. Humor wordt in onze welvaart en verzorgingsstaat namelijk belangrijker gevonden dan een goed seksleven, economische zekerheid en lekker eten en drinken. Maar wat vinden we leuk, wie maakt ons aan het lachen en hoe zit het met ons eigen gevoel voor humor? Met een 7,2 vinden wij Nederlanders onszelf best leuk. Verder vinden we Femke Halsema de leukste uit Den Haag, genieten we massaal van Ik Hou Van Holland, is Ruben Nicolai de favoriet op TV, worden we het liefst wakker met de olijke Edwin Evers en lachen we voor het derde jaar op rij weer het hardst om Najib Amhali. Gordon daarentegen mag eindelijk zelf gillend naar huis. Hij werd samen met Albert Verlinde, Gerard Joling en Patty Brard met een dikke onvoldoende beloond.

Ik hou van Holland leukste TV
Nederland houdt van Holland. De zaterdagavond show van Linda de Mol, Jeroen van Koningsbrugge en Peter Heerschop heeft het hoogste rapportcijfer gekregen (7,4) en is daarmee volgens de gemiddelde Nederlander de leukste show op TV. Maarliefst driekwart van tv-kijkend Nederland kent het programma. Draadstaal komt op een goede 2e plaatst en scoort eveneens een 7,4 , al is het programma een stuk minder bekend. Onbekend maakt echter niet onbemind want ook Tussen de Oren scoort met een 4e plaats in de lijst goed en stopt dus op een hoogtepunt. De Comedy Central cultshow New Kids blijft met een 6,9 programma's als Ranking the Stars en TV Kantine voor.

Irene leuker dan Carlo
Nieuw dit jaar is de categorie TV presentatoren van een humoristisch programma. Ruben Nicolai mag een vreugde dansje doen, want de presentator werd beloond met maarliefst een 7,2. Hiermee steekt hij met kop en schouders boven de andere presentatoren uit. Paul de Leeuw en Linda de Mol volgen op gepaste afstand met beiden een 6,5. Grappig is dat men Irene Moors met een 6,3 net iets leuker vindt dan Carlo (6,1). Voor Gordon ziet het er minder rooskleurig uit. Hij werd samen met Albert Verlinde en Gerard Joling met een onvoldoende gewaardeerd. Ook de goedlachse Frans Bauer kan het Nederlandse publiek niet behagen op humor gebied. Wie helemaal niet als humoristisch wordt ervaren, is Patty Brard. Zij heeft met een 4,1 de laagste gemiddelde waardering van het onderzoek.

Evers staat lachend als winnaar op
Dit jaar zijn ook de radio DJ's voor het eerst in het onderzoek meegenomen. Edwin Evers wordt als leukste DJ van Nederland gezien. Jaren lang voor dag en dauw opstaan, levert hem een rapportcijfer 7 op. Minder bekend maar wel hoog gewaardeerd is Coen Swijnenberg. Met een score van 6,7 wordt hij net iets leuker gevonden dan zijn medepresentator Sander Lantinga (6,6). De naamsbekendheid van Jeroen van Inkel is nog steeds het grootst. 82% van Nederland weet wie hij is.

Paul de Leeuw uitgerangeerd?
Najib Amhali mag zich dit jaar voor de 3e keer op rij de leukste cabaretier van Nederland noemen. In zijn nek hijgen nog steeds Jochem Myer en Herman Finkers. André van Duin is in heel Nederland de meest bekende cabaretier. Maarliefst 99% van de bevolking weet wie hij is! Opvallend minder populair zijn Paul de Leeuw en Theo Maarsen, hun populariteit is tanende in vergelijking met vorig jaar. Freek de Jonge had vorig jaar slechts last van een dipje, want dit jaar scoort de oude rot in het vak beduidend hoger. De Jonge had vorig jaar zowel bij de VPRO als bij Comedy Central een eigen show, wat mede bij kan hebben gedragen aan de stijging van zijn populariteit.

Femke houd vol!
Als we de status van humor in Nederland als leidraad nemen voor de aankomende verkiezingen kunnen we stellen dat Groenlinks de grote winnaar wordt. Nederland vindt de sympathieke Halsema de leukste politica van het land. Relatief leuk dan, want met een 5,4 scoort ook Femke nog steeds een onvoldoende. Het is misschien een teken, maar Femke Halsema is meteen ook de enige in de top 5 van "leukste" politici die nog steeds lijsttrekker is. Wilders, die in veel peilingen een groot aantal stemmen lijkt te krijgen, wordt als helemaal niet leuk ervaren door ons Nederlanders. Wat duidelijk naar voren komt is dat Balkenende zijn beste tijd heeft gehad. Hij wordt zelfs nog minder gewaardeerd (qua humor) dan Wilders.

Nederland positief
Wanneer Nederlanders hun eigen gevoel voor humor een cijfer moeten geven, dan komt daar een ruime voldoende uit. Maar we lachen liever om de grappen van een ander dan dat we zelf de grollen uit ons mouw schudden. Hoogopgeleiden schatten hun gevoel voor humor hoger in dan laagopgeleiden en verder lijken mannen te menen meer gevoel voor humor te hebben dan vrouwen. De rol van humor verschilt daarbij zichtbaar tussen mannen en vrouwen. Voor vrouwen heeft humor voornamelijk als doel dat het gezellig moet zijn, zonder dat het ten koste van andere mensen gaat. Mannen weten scherpere grappen juist wel te waarderen. Ruim vier van de vijf Nederlanders vinden een woordgrap, droge humor en subtiele/grappige opmerkingen zeer aansprekend. Spot om anderen wordt net zoals de voorgaande jaren het minst gewaardeerd. Opvallend is dat er toch in vergelijking met het onderzoek van 2009, maarliefst 33% meer grappen over bankiers worden gemaakt! Ook politici moeten het ontgelden, want met hen wordt 20% vaker de draak gestoken. En zo heeft de financiële recessie en de kabinetsbreuk in ieder geval ook iets positiefs gebracht. Over één ding zijn we het allemaal weer eens: humor moet vooral verbinden!

Het jaarlijkse humoronderzoek 2010 is uitgevoerd onder ruim 900 Nederlanders tussen de leeftijd van 16 jaar en 100 jaar. Er is zoveel mogelijk herwogen naar representatief totaal van deze doorsnede van Nederland. Het veldwerk is online uitgevoerd op het Intomart GfK Online Panel dat ruim 127.000 respondenten telt.

Veronica Magazine heeft dit jaar in samenwerking met Comedy Central een humornummer uitgebracht, waarin onder andere de resultaten van dit onderzoek zijn meegenomen.

Wil je weten hoeveel humor je zelf hebt?
Test dan je HQ via http://www.nationalehumortest.nl


- EINDE BERICHT -