Partij van de Arbeid

Mariëtte Hamer

Tweede-Kamerlid

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer

Positie van zzp'er moet worden versterkt

op 30 maart 2010

Mensen met een eenmansbedrijfje moeten beter worden geholpen door de overheid om te kunnen concurreren met grote bedrijven. Samen met Tweede Kamerlid Mei Li Vos licht ik vanavond op een bijeenkomst in Den Haag toe hoe de PvdA de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) wil versterken. Het is in het belang van de Nederlandse economie en daarmee van ons allemaal dat ondernemende zzp'ers kunnen doorgroeien.

In Nederland werken ongeveer 650.000 mensen als zzp'er. Soms is dat aanvullend op het systeem van Nederlandse arbeidsverhoudingen dat is ingericht op een scheiding tussen werknemer en ondernemer, een andere keer botst het.

Zzp'ers hebben het moeilijk. Ze krijgen steeds minder opdrachten en worden vaker uitgeknepen. Steeds vaker moeten ze terugvallen op de bijstand. Zzp'ers zijn vaak niet opgewassen tegen grotere bedrijven door wie ze worden ingehuurd. Hun rechtspositie is slecht. De opdrachtgever kan eenzijdig het contract opzeggen en laat of soms zelfs helemaal niet betalen.

De PvdA wil dat de consumentenbescherming ook geldt voor zelfstandigen, zodat ze net als consumenten hun recht kunnen halen als een ander bedrijf hen bedot of afspraken niet nakomt. Verder wil de PvdA dat zzp'ers makkelijker kunnen groeien. Zo moeten zij via een andere inzet van de belastingaftrek een steuntje in de rug krijgen om bijvoorbeeld personeel in dienst te nemen. We willen dat de consumentenbescherming ook geldt voor zelfstandigen, zodat ze net als consumenten hun recht kunnen halen als een ander bedrijf hen bedot of afspraken niet nakomt.

Zzp'ers kunnen snel inspringen op nieuwe ontwikkelingen. Ze kunnen een bron van de broodnodige innovatie in onze economie zijn, maar ook bijdragen aan de groei. Veel zelfstandigen blijven echter om allerlei redenen zonder personeel. De PvdA ziet graag dat succesvolle ondernemers doorgroeien en grotere spelers worden in onze economie.