Omzet en concernresultaat 2009 Hapimag verbeterd


Hapimag resorts en residenties vaart veilig door de crisis

BAAR, 20100330 -- Hapimag, toonaangevende onderneming op de Europese markt voor deeltijdwoonrechten, realiseerde in het afgelopen jaar ondanks moeilijke omstandigheden een positief resultaat en toont zich daarmee stabiel en crisisbestendig. De bedrijfsopbrengst van Hapimag kon met ca. 3,7% worden verhoogd tot 171,6 miljoen Euro. Met 2,4 miljoen Euro kon in 2009 weer een positief operationeel resultaat worden genoteerd, en het concernresultaat bereikte 2,0 miljoen Euro. De bezettingsgraad van de Hapimag resorts en residenties bleef met 78,7% op hetzelfde goede niveau als het voorgaande jaar. In 2009 konden verschillende renovaties worden afgerond en in Hörnum op Sylt werd een nieuw resort geopend.

De volatiele markten en de onzekere algehele economische vooruitzichten in 2009 hebben de ontwikkeling van Hapimag niet kunnen afremmen. De ondernemingscijfers volgen wederom de positieve trend van de voorgaande jaren. De bedrijfsopbrengst kon met ca. 3,7% worden verhoogd tot 171,6 miljoen euro. De bedrijfskosten namen in dezelfde periode toe met 4,0% tot 169,2 miljoen Euro, wat overeenkomt met de verwachte toename op personeelsgebied en bij de klassieke hotelactiviteiten (water, schoonmaak, elektriciteit). Uit de operationele bedrijvigheid resulteerde in 2009 een EBIT van 2, 4 miljoen Euro (2008: 2,7 miljoen Euro), en de verkoopresultaten konden met 7% worden verhoogd tot 37,8 miljoen Euro. De solide financiële situatie werd ook in 2009 door het hoge aandeel eigen vermogen van 58% bevestigd. Per einde van het jaar was de boekwaarde van het onroerend goed van Hapimag 579,9 miljoen Euro. Het onroerend goed is met 90% eigen vermogen gefinancierd. De Free Cash Flow nam in 2009 toe van -7,5 miljoen Euro naar 6,0 miljoen Euro.

Resorts en residenties
Met ca. 3 miljoen overnachtingen en een bezetting van 78,7% (2008: 78,5%) waren de Hapimag resorts en residenties in het afgelopen jaar net als daarvoor goed bezet. Zij konden hun operationele resultaat met ca. 1,1 miljoen Euro verbeteren tot 3,1 miljoen en daarmee hun bijdrage aan de totale omzet verder verhogen. Dankzij de sterke Euro in 2009 werd deze verheugende ontwikkeling in het operationele resultaat niet door valutaverliezen verminderd, zodat in het boekjaar een concernresultaat ter hoogte van 2,0 miljoen Euro resulteert. Voor de uitbouw en waardebehoud van de resorts en residenties werd in 2009 in totaal 31,7 miljoen Euro geïnvesteerd. Daarvan 12,1 miljoen Euro in objecten en 19,6 miljoen Euro in renovatie. Onder de betreffende adressen noemenswaardig zijn bijvoorbeeld de opening van het toonaangevende resort Hörnum op Sylt of de renovaties en uitbreidingen in het Toscaanse Tonda resp. in Binz op Rügen. Voor het vorig jaar uit de portfolio genomen resort in Sörenberg kon Hapimag met een overeenkomst betreffende de verkoop aan de voormalige samenwerkingspartner REKA een goede oplossing vinden.

De toekomst van Hapimag heet 2012
Voor het al in 2008 onder de naam "2012" gestarte toekomstproject voor het opnieuw positioneren van Hapimag op langere termijn, werden in het jaar 2009 de eerste, belangrijke stappen gezet. Zo presenteert Hapimag zich als veelzijdig platform voor het vormgeven van individuele levensstijlen en laat dit sinds de herfst zien met een volledig nieuw vormgegeven presentatie op het internet, met de nieuwe ledenpublicatie "Simply Life" en met een fraai gedynamiseerd Hapimag logo. Hapimag biedt haar leden met de toegang tot momenteel 56 adressen praktisch onbeperkte mogelijkheden voor levensvormgeving die veel verder gaat dan alleen vakantie. Een markante vooruitgang is ook de jarenlang voorbereidde en nu voltrokken vervanging van de acht IT-systemen door één centraal SAP-systeem. Gedurende ongeveer vijf dagen werden miljoenen records van Hapimag in het nieuwe systeem opgenomen, die over de laatste 40 jaar waren verzameld.

Vooruitzicht
Voor het jaar 2010 rekent Hapimag dankzij de stabiele continuïteit in het operationele bedrijf weer op een goed resultaat, wat overeenkomt met de doelstellingen van de niet op winst gerichte naamloze vennootschap. Na omvangrijke renovatiewerkzaamheden worden in augustus 2010 de stadsresidenties Amsterdam en Parijs weer geopend. Als highlight in het jaar 2010 mag de voor december geplande opening van het British Hotel in Dresden worden aangemerkt. Het in 1945 verwoeste oude gebouw wordt momenteel weer opgebouwd. De barokke gevel wordt met bewaarde gebleven en gevonden delen getrouw aan het origineel gereconstrueerd.