Ingezonden persbericht


Beste heer, mevrouw,

Graag wil ik u uitnodigen voor de presentatie van het boek 'Dokter is ziek; als patiënt zie je hoe zorg beter kan', dat in maart 2010 verschijnt. Voor dit boek heeft freelance journalist Gonny ten Haaft gesproken met dokters, verpleegkundigen en managers die zelf ziek zijn, of ziek zijn geweest. Invalshoek in deze gesprekken was de vraag in hoeverre de patiënt centraal staat in de zorg en in hoeverre hij in staat is zelf te kiezen. Konden deze zieke dokters, verpleegkundigen en managers aangeven hoe zij verzorgd en behandeld wilden worden? Wilden zij dat ook? Werd er met hun wensen en behoeften rekening gehouden?

In het boek schetst Gonny ten Haaft de positieve en negatieve ervaringen van deze 'bijzondere' patiënten met de patiëntgerichte zorg. Op basis van de gesprekken laat zij ook zien hoe het beter kan. Tijdens een bijeenkomst op dinsdagmiddag 30 maart wil ZonMw graag met u over de inhoud van dit boek discussiëren. Ook zal het boek door inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Gerrit van der Wal overhandigd worden aan een gynaecoloog die in het boek naar voren komt als een arts die (volgens patiënten) goede zorg verleent.

Programma, onder voorbehoud:
14.00 - 14.30 uur welkom; koffie en thee
14.30 - 14.35 uur korte inleiding door Henk Smid, directeur ZonMw en voorzitter deze middag 14.35 - 15.20 uur spiegelgesprek met medewerking van geïnterviewden uit het boek * 15.20 - 15.50 uur reacties op het spiegelgesprek uit de zaal; discussie 15.50 - 16.00 uur overhandiging boek door Gerrit van der Wal aan gynaecoloog 16.00 - 16.30 uur fris/borrel


* een spiegelgesprek is een inmiddels beproefde methode om hulpverleners aan de hand van ervaringen van patiënten feedback te geven op hun handelen. Dit kringgesprek vindt deze middag plaats onder leiding van een ervaren gespreksleider.