Ingezonden persbericht


rondreizend festival over activisme strijkt neer in hetveem theater

Activisme. Wat heeft de hedendaagse kunst de wereld nog te bieden, behalve heimwee naar een radicaal verleden of dagdromen over een onmogelijk geworden utopie? De waaier aan onderwerpen en thema's is groot: oorlogen, vreemdelingenbeleid in westerse landen, religieus fundamentalisme of milieuactivisme. Was kunst niet zo lang geleden nog de onafhankelijke, kritische observator van maatschappelijke problematiek, inmiddels realiseert ze zich maar al te goed hoezeer ook zij onderdeel is van een alomvattend politiek-economisch systeem.

Op zaterdagavond 3 april om 20.00 uur strijkt net voor de rustige Paasdagen het rondreizend festival Prufrok #2 - activisme neer in hetveem theater.

Prufrok is een samenwerkingsinitiatief en rondreizend festival voor grensverkennende kunsten van hetveem theater Amsterdam, theater Zeebelt Den Haag, de NWE Vorst Tilburg en Corrosia! Almere. Tussen 30 maart en 3 april is in de vier verschillende theaters het nieuwste werk van interdisciplinaire kunstenaars in Prufrok te zien. In deze tweede editie van Prufrok is het thema van de avonden 'activisme'. Een avond waarin drie uitgesproken kunstenaars hun positie bepalen ten opzichte van actuele kwesties, wat resulteert in performances over menselijke veerkracht, onrecht en anti-wellness.

Hetveem theater levert een bijdrage aan deze afwisselende avond met de performance-installatie Matadouro van onze Braziliaanse huismaker en choreograaf Marcelo Evelin. Een onderzoek naar de kracht van de menselijke strijd om te overleven in extreme omstandigheden; het lichaam als politiek statement. Verder zal mediakunstenaar Bogomir Doringer het hebben over de ontwikkeling van zijn voorstelling The Balkan Syndrome en het belang van het artistiek proces in het omgaan met het sociaal-politieke onderwerp. Kunstenaar Jeroen de Leijer neemt ons mee in een spirituele zoektocht naar harmonie met kleur- en vormtherapie, massahypnose en gabberhouse in zijn Goed Gevoel Gebeuren Beurs. Tevens vindt er in hetveem theater een nagesprek plaats met de deelnemers van Prufrok #2 onder leiding van Chris Keulemans (artistiek leider Tolhuistuin en oud-directeur De Balie).

Voor actuele informatie over het programma: prufrok.nl Voor reserveren: hetveemtheater.nl

reisdata
di 30 mrt Corrosia! Almere corrosia.nl wo 31 mrt theater Zeebelt Den Haag zeebelt.nl vr 2 apr De NWE Vorst Tilburg denwevorst.nl za 3 apr hetveem theater Amsterdam hetveemtheater.nl