Provincie Noord-Brabant


Persbericht


Brabantse vrouwen doorbreken schaamte en stilte

Vrouwenorganisaties in Brabant samen tégen Huiselijk Geweld


Bijna een kwart van alle geweldsdelicten in Noord-Brabant is huiselijk geweld. één op de acht vrouwen in Nederland is eens slachtoffer geweest van partnergeweld en een op drie moorden en doodslagen in Nederland worden gepleegd in huiselijke kring. Brabantse vrouwen komen hiertegen in actie.

Zij maken huiselijk geweld bespreekbaar om de geweldspiraal te doorbreken. Want uit onderzoek blijkt: spreken over het geweld helpt.


Vrouwenorganisaties in Brabant slaan de handen ineen met het project 'Doorbreek Huiselijk Geweld - Brrabantse vrouwen praten erover'. Op vijf avonden reiken zij vrouwen handvaten aan om huiselijke geweld bespreekbaar te maken en wat je moet weten om een slachtoffer te helpen.


Huiselijk geweld komt overal voor

Huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor en binnen alle culturen. 'Natuurlijk ook bij ons', bevestigt Sjaan Paridaans, voorzitter van de Katholieke Vrouwenorganisatie KVO. 'Daarom hebben wij ons bij dit project aangesloten: om het thema in onze achterban bespreekbaar te maken.'


Doorbreek schaamte

Ria Demmers, voorzitter van de Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant, is de initiatiefnemer van het project en vult Paridaans aan: 'Vrouwen willen elkaar wel helpen, maar weten vaak niet goed hoe. Wij organiseren de avonden om met elkaar te praten over de signalen van huiselijk geweld. Hoe kan ik een vrouw helpen als ik weet dat zij slachtoffer is? Waar moet ik op letten etc. Bijna alle slachtoffers schamen zich vreselijk en willen helemaal niet over het geweld thuis praten. En toch is dat het enige wat helpt: erover praten!'


Politie reageert enthousiast

De politie Regio Brabant Noord reageert enthousiast op het project. John Salet, portefeuillehouder Huiselijk Geweld, steunt de aanpak: 'Wij vinden het initiatief van de Provinciale Vrouwenraad hartstikke goed. In 2009 werd er in onze regio 871 keer aangifte gedaan van huiselijk geweld, hebben wij 2883 incidenten geteld en in totaal 553 verdachten aangehouden. Praten is de eerste stap om huiselijk geweld te doorbreken. Dan breekt iets open en kan het slachtoffer ermee naar buiten gaan. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat het geweld in 75% van gevallen stopt zodra de politie op kan treden.'


Ontspannen praten over geweld

Het onderwerp is ernstig en leent zich niet goed voor een gezellige avond. Toch wil de organisatie een ontspannen sfeer creëren. Vrouwen gaan niet neerslachtig en boos met elkaar in gesprek, maar strijdbaar.

Het Helder Theater uit Eindhoven speelt enkele scènes en verwacht vanuit de zaal reacties en suggesties. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over de Brabantse realiteit. Er is voldoende koffie en thee aanwezig om nog lang met elkaar door te praten.





Provincie Noord-Brabant