Ingezonden persbericht


Persbericht

30 maart 2010

ROVER kraakt ov-chipkaart met cementlijm

De OV-chipkaart is weer gekraakt. Veel technische kennis was hier niet voor nodig, enkel een pot lijm. Reizigersvereniging ROVER deed verschillende onderzoeken naar de betrouwbaarheid van de chipkaart en ontdekte dat iedereen het functioneren van de kaart kan aantasten. Door de kaart in te smeren met cementlijm gaan de poorten van de metro wel open maar wordt geen geld afgeschreven.

De betrouwbaarheid van de ov-chipkaart blijkt nog altijd twijfelachtig. Eerder werd de kaart al gekraakt door Duitse hackers en onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze maand bleek ook nog een aantal oplaadautomaten geskimd bij de Amsterdamse metro. Nu kan ROVER dit lijstje aanvullen met een methode om gratis de metropoortjes te doen openspringen.

Hoe het precies werkt kan de reizigersvereniging niet verklaren. "Schijnbaar zorgt cementlijm dat de kaart wel kan worden gelezen, maar apparatuur kan er niet op schrijven", aldus ROVER. Overigens adviseert de vereniging niet direct een pot cementlijm aan te schaffen, insmeren met lijm kan de kaart ernstig beschadigen.

ROVER ziet in dit onderzoeksresultaat een nieuwe reden om het papierenvervoersbewijs voorlopig nog niet af te schaffen. "Wij zijn altijd al voor een duaal bestaalsysteem, dit onderzoek maakt weer extra duidelijk dat de ov-chipkaart nog verre van perfect is", aldus de reizigersvereniging.



Ingezonden persbericht