Academisch ziekenhuis Maastricht lanceert Nefrostick


Innovatieve lancering tijdens Nederlandse Nefrologie dagen

VELDHOVEN, 20100407 -- De dialyseafdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft in samenwerking met Cinsol BV, de zogenoemde Nefrostick ontwikkeld, een usb-credit card waarop alle relevante medische gegevens van de dialysepatiënt zijn verzameld. Medstick Nefrologie of wel de Nefrostick verhoogt de patiëntveiligheid, vergemakkelijkt het werk van het multidisciplinaire behandelteam en maakt dialyse elders, bijvoorbeeld als de patiënt op vakantie wil, een stuk gemakkelijker.

De Nefrostick, die tot stand is gekomen met financiële steun van de Nierstichting, is vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Nederlandse Nefrologiedagen in Veldhoven.

Op de USB-stick staan onder meer een noodoverzicht dat zonder inloggen toegankelijk is, naast persoonsgegevens, contactgegevens, een gezondheidsdossier, een medisch overzicht en een ziekteoverzicht, waarvoor een wachtwoord nodig is. De belangrijkste informatie op de stick bestaat echter uit de specifieke gegevens over de dialyse zelf. Zo verschaft de Nefrostick gedetailleerde informatie over de vaattoegang (shunt) door middel van shuntfoto's en schematische shunttekeningen. Dat is zeer belangrijk, aangezien die vaattoegang bij iedere patiënt weer anders is, en de zorg voor een goed functionerende vaattoegang van levensbelang.

De stick vergemakkelijkt de communicatie tussen de hulpverleners, waardoor de foutgevoeligheid van de behandeling afneemt, en sneller en efficiënter werken mogelijk is. Bovendien wordt een eventuele taalbarrière geslecht, aangezien de gegevens in meerdere talen op de stick staan. Met name voor allochtone patiënten is dit van belang. Ook een eventueel gebrek aan kennis van de eigen aandoening bij de patiënt vormt geen barrière meer.
De dialyseafdeling van het azM is in december gestart met een pilot met de Nefrostick onder twintig patiënten. De ervaringen zijn onverdeeld positief. Bianca Keulen (38) uit Maria Hoop is een van de nierpatïenten die inmiddels de nodige ervaring heeft opgedaan met de Nefrostick : "Het is echt een uitkomst. Ik heb mijn medische gegevens altijd bij me. Medische hulpverleners kunnen gelijk zien wat er met me aan de hand is. Bijvoorbeeld dat ik allergisch ben voor antibiotica. Dat staat op die stick, naast allerlei contactgegevens en gegevens over mijn dialyseschema." De Nefrostick maakt het Bianca Keulen ook gemakkelijker elders te dialyseren. "Binnenkort ga ik naar Duitsland op vakantie. Ik word dan gedialyseerd in een Duits ziekenhuis in de buurt waar we verblijven. Dan komt die stick goed van pas. De dialysegegevens op de Nefrostick zijn ook in het Duits uitleesbaar. Het is echt een uitkomst."
Ook de patiëntenvereniging en de Nierstichting zijn verguld met het initiatief. Emile Schaeken, voorzitter van de Nierpatiënten Vereniging Maastricht : "Deze innovatieve ontwikkeling bevordert de zelfredzaamheid, de mobiliteit en de veiligheid van dialysepatiënten enorm. Door de updates van de gegevens op de stick kan bij vakanties, maar ook bij calamiteiten direct hulp worden geboden. Dit is een prachtige ontwikkeling."

Programmamanager Elles van Cromvoirt van de Nierstichting: "We zijn blij met de eerste positieve reacties. We willen graag weten of de Nefrostick de communicatie vergemakkelijkt en daardoor bij kan dragen aan een goede vaattoegangszorg."

De Nefrostick wordt door het azM gratis aan de patiënt ter beschikking gesteld, maar blijft eigendom van het ziekenhuis. Nierpatiënten die geïnteresseerd zijn in de Nefrostick kunnen zich melden via het volgende mail-adres: vaattoegang@mumc.nl.

Cinsol BV