Gemeente Gilze en Rijen

Samen de woonomgeving onderhouden?

Sluit dit jaar nog een schoffelcontract af

Samen met uw buurtgenoten uw woonomgeving onderhouden. Dat levert u een hoop voordelen op. Zoals een schone buurt, een goede onderlinge band en een vergoeding van de gemeente. Het seizoen komt er weer aan. Schoffelt u mee?

De gemeente heeft sinds 2001 met een aantal buurtverenigingen schoffelcontracten lopen: afspraken over het gezamenlijk onderhouden van de eigen woonomgeving. De buurtbewoners schoffelen de plantsoenen, steken graskanten af en ruimen zwerfafval op. Ze bepalen zelf hoe en wanneer dat gebeurt. Voorwaarde is dat het op zes verschillende momenten wordt gedaan. De gemeente voert het daarbij vrijgekomen afval gratis af en neemt het snoeien van hagen en bomen voor haar rekening.

Vergoeding
Het schoffelseizoen duurt van 1 april tot 1 november. Gedurende die tijd beoordeelt één van de wijkteamleiders van de afdeling Beheer Openbare Ruimte enkele keren of de deelnemers het onderhoud goed uitvoeren. Is dat het geval dan betaalt de gemeente in november de afgesproken vergoeding. Die vergoeding is afhankelijk van de oppervlakte die de buurtvereniging onderhoudt en het werk dat moet worden gedaan. De gemeente gaat uit van een vastgestelde prijs per meter of vierkante meter.

Waar laten we het afval?
U kunt bij het maken van de afspraken aangeven hoe u het schoffelafval wilt aanbieden. U kunt kiezen voor gft-containers of voor het los aanbieden van het schoffelvuil. GFT containers kunnen tijdens de zomermaanden op straat worden aangeboden op de reguliere inzameldag. Voor het ophalen van het losse schoffelvuil neemt u contact op met een wijkteamleider. Deze laat het afval na uw melding zo snel mogelijk verwijderen.

Gezelligheid
Zelf je woonomgeving onderhouden heeft niet alleen een schoon en opgeruimd plantsoen als eindresultaat, het schept ook een betere onderlinge band en het geeft een grotere zorg voor de woonomgeving. Er is gezelligheid tijdens het werk en de vergoeding geeft de mogelijkheid om gezamenlijk iets te ondernemen. Bovendien is het een goede manier om ook kinderen bij de zorg voor de eigen omgeving te betrekken.

Afspraken maken
Ook voor uw buurtvereniging kan het een goed idee zijn om zelf de woonomgeving te onderhouden. Laat het ons dan weten. Meld u schriftelijk aan bij de Gemeente Gilze en Rijen, afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 73, 5120 AB Rijen. U kunt ook bellen naar mw. C. van Leeuwen, telefoon 290114. Eén van de wijkteamleiders neemt dan contact op met de voorzitter van uw buurtvereniging om afspraken over het onderhoud te maken. Als u meteen een afspraak maakt kunt u dit jaar nog meedoen.

Datum bericht: 30 maart 2010