Ingezonden persbericht


STW benoemt Philip de Goey tot Simon Stevin Meester 2010

Technologiestichting STW heeft prof.dr. Philip de Goey, hoogleraar Verbrandingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), benoemd tot Simon Stevin Meester 2010, de grootste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. De Goey ontvangt een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan onderzoek. STW kent de onderscheiding toe aan De Goey op basis van zijn voortreffelijke fundamentele onderzoek dat hij weet te koppelen aan praktische vraagstukken. De laureaat ontvangt de prijs op 7 oktober 2010 tijdens het STW-Jaarcongres 2010 in Nieuwegein.

Philip de Goey (4 november 1958) is een voortrekker en pionier op het gebied van verbrandingstechnologie. Zijn systematische onderzoek naar het fundamentele gedrag van vlamfronten vormt de grondslag waarop schonere en zuinigere verbrandingtechnieken kunnen worden ontwikkeld. De basis van de goede resultaten ligt in het succesvol toepassen van 'multi-scale' technieken, waardoor de vergaarde fundamentele kennis gebruikt kan worden in actuele vraagstukken in de industrie.

Schone en zuinige verbranding

Het werk van De Goey en zijn groep richt zich op schone en zuinige verbranding in gasturbines, motoren, kleinschalige branders en biomassasystemen. Door het analyseren van vlamfronten en het bestuderen van het verbrandingsgedrag van een breed scala aan brandstoffen is De Goey erin geslaagd betere modellen op te stellen en te valideren, van waaruit schonere en zuinigere verbrandingstechnologieën ontwikkeld kunnen worden. "Het is ons gelukt op basis van deze modellen op allerlei niveaus naar het verbrandingsproces te kijken. In deze 'multi-scale' technieken ligt de kracht van het onderzoek," legt De Goey uit. Het is dan nog mooier wanneer deze modellen kloppen met experimenten in het laboratorium en dat dan samen met de industrie praktische verbrandingssystemen verder ontwikkeld en ontworpen kunnen worden. De onderzoeksgroep van De Goey neemt niet alleen de traditionele fossiele brandstoffen onder de loep, maar onderzoekt ook de eigenschappen van toekomstige brandstoffen, bijvoorb eeld geproduceerd uit biomassa. "Zo doen we onderzoek naar de verbranding van brandstoffen gemaakt uit biomassa-afval, zoals de stelen van maïsplanten. Het is zelfs mogelijk om rechtstreeks vanuit zonne-energie brandstof te maken". Dit sluit aan bij de trend om de eigenschappen van brandstoffen beter te koppelen aan de verbrandingstechniek, zodat er steeds een optimaal rendement en laagste schadelijke emissies gehaald wordt. In de toekomst blijft het onderzoek naar schone en zuinige verbranding van essentieel belang, onder andere vanwege de hoge energieopslag van vloeibare brandstoffen, met name nodig voor zwaar transport (vliegtuigen, schepen en vrachtauto's).

Dankzij onderzoek van De Goey is het mogelijk om bij lagere temperaturen brandstoffen te verbranden, waardoor er minder schadelijke stoffen zoals NOx vrijkomen. De systematische aanpak van De Goey heeft er toe geleid dat er de laatste jaren steeds meer toepassingen en oplossingen voor schone en zuinige verbranding gevonden zijn. Voor al deze toepassingen is er nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Ook zijn er vanuit het onderzoek al diverse spin-off bedrijven opgericht, mede dankzij de STW-Valorisation Grant. "Ik zie deze onderscheiding als blijk van waardering voor onze aanpak. De basis is gelegd door de fundamentele vlameigenschappen te analyseren. Dankzij dit stevige fundament kunnen we dit nu op verschillende gebieden optimaliseren", aldus De Goey.

Curriculum vitae

Philip de Goey heeft natuurkunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1988 is hij gepromoveerd aan de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e. Sinds 2000 is De Goey voltijds hoogleraar Verbrandingstechnologie aan de faculteit werktuigbouwkunde van de TU/e en in 2001 is hij leider van de nieuwe sectie verbrandingstechnologie. Van 1999 tot 2000 was hij visiting professor aan het 'Institut für Technische Mechanik' bij de RWTH-Aachen in Duitsland. Van 2001 tot 2005 was hij voorzitter van het platform 'Clean and Efficient Combustion' van STW. Sinds 2004 is hij lid van de Board of Directors van het wereldwijde wetenschappelijke verbrandingsinstituut, het 'Combustion Institute', waarvoor hij diverse colloquia in het tweejaarlijkse Internationale Symposium on Combustion heeft georganiseerd. Momenteel is hij programmaleider van het STW-Perspectiefprogramma 'Clean Combustion Concepts'. Verder is De Goey editor van diverse tijdschriften, waaronder het prestigieuze tijdsc hrift 'Proceedings of the Combustion Institute' en is hij (co) auteur van meer dan 200 wetenschappelijke publicaties.