Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 30 maart 2010|



1. Cultuurhistorische Waardenkaart geactualiseerd
Voor de versterking van de Brabantse identiteit is het behoud van het ruimtelijke cultureel erfgoed een belangrijke component. Daarom is de Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW) van Brabant, een belangrijke pijler onder de structuurvisie, geactualiseerd. Nieuw zijn de cultuurhistorische, met in deze vlakken specifieke historische vlakken. Iedereen kan op termijn de CHW digitaal raadplegen, wardoor deze de betrokkenheid van mensen bij de cultuurhistorie van Brabant vergroot.

2. Publiekrechtelijke beperkingen gronden
Zaken die het gebruik van grond beperken, zoals de aanwezigheid van bodemverontreiniging, moeten op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen in het kadaster worden geregistreerd. Milieu- en civieltechnisch ingenieurs- en adviesbureau Tauw gaat in opdracht van de provincie voor circa achthonderd locaties dossieronderzoek doen om te beoordelen welke percelen opnieuw bij het Kadaster moeten worden geregistreerd.

3. Voormalige stortplaatsen
GS nemen de aanbevelingen over uit een evaluatie van het beleid omtrent voormalige stortplaatsen. Die werd uitgevoerd door bureau Ffact, dat constateert dat de doelen uit de Nota Hergebruik uit 2004 zijn gerealiseerd. Nu moet het beleid worden geactualiseerd, de provincie moet een klantgerichte benadering ontwikkelen en de regierol van de provincie moet worden ingevuld, beveelt Ffact aan. GS sturen de notitie waarin dit staat aan de statencommissies Ruimte en Milieu en Beleidsevaluatie en informeren per brief de Zuidelijke Rekenkamer.

4. Jonge Agrariërs
Jonge boeren kunnen ook in Brabant een beroep doen op de Subsidieregeling Jonge Agrariërs van het ministerie van LNV. GS stellen E300.000 beschikbaar. Doel van deze regeling is om jonge ondernemers te stimuleren hun bedrijf te moderniseren. Vaak hebben ze daarvoor zelf geen geld, omdat ze recent hun bedrijf hebben overgenomen of gesticht.

5. Drinkwaterwinning
GS sturen een notitie naar de statencommissie Ruimte en Milieu met definities en criteria voor zogenoemde gebiedsdossiers voor drinkwaterwinning. Zo'n dossier biedt informatie die van belang is voor de waterkwaliteit in het gebied van de drinkwaterwinning en mogelijke beschermingsmaatregelen, gericht op preventie en risicobeheersing. Betrokken partijen kunnen daarmee besluiten over daadwerkelijke maatregelen.

6. Ontwikkelen innovatieve producten gezondheidszorg
Bedrijven stimuleren om nieuwe producten, processen en diensten voor patiënten met COPD, dementie of diabetes te ontwikkelen. Dat is het doel van de subsidieregeling Innovatieve Acties Brabant 4 (IAB-4). GS hebben de subsidieregeling en het subsidieplafond van E300.000 vastgesteld. De regeling is bedoeld om innovatie in het Brabants Midden- en Kleinbedrijf te bevorderen en wordt uitgevoerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

7. Herstructurering verouderde bedrijventerreinen
In het totaal is 2700 hectare bedrijventerrein in Brabant verouderd. Dat blijkt uit het concept-programma voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Het programma wordt door GS naar de Brabantse gemeenten en de ministers van VROM en EZ gezonden. Ook wordt het programma aan de statencommissies voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid gezonden. De provincie krijgt E20 miljoen van het Rijk voor de aanpak van verouderde bedrijventerreinen en zal daarover afspraken met de gemeenten maken in regionale planningsoverleggen. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschaij voert de regeling uit.

8. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oisterwijk voor een bijgebouw in het kader van mantelzorg; de gemeente Valkenswaard voor de aanleg van twee rotondes aan de Europalaan; de gemeente Oirschot voor een project m.b.t. een agrarisch bedrijf met een bedrijfswoning en bijbehorende bedrijfsgebouwen t.b.v. Harbers; de gemeente Gilze en Rijen voor een project m.b.t. Carwash Nerhoven; gemeente Gilze en Rijen voor een project m.b.t. Loonwerkbedrijf Alphensebaan 35.

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot gedeeltelijke intrekking van de reactieve aanwijzing tegen bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Cranendonck.

9. Statenvragen over Idop's
Gemeenten zijn voldoende geïnformeerd over de voorwaarden om subsidie te verkrijgen voor een Integraal DorpsOntwikkelingsPlan. Dat antwoorden GS op vragen van Christen-Unie SGP over de Idops'. Een van de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, is het hebben van een actueel bestemmingsplan buitengebied. Ook over de toekomstige subsidies zijn vragen gesteld, aangezien het beschikbare budget nagenoeg gebruikt is. Christen-Unie/SGP wil weten op welke wijze de provincie verder nog bijdraagt aan Idop's. GS melden dat gemeenten in dat geval kunnen rekenen op een inhoudelijke ondersteuning van diverse partijen binnen de provincie.

10. LOG's Baarle-Nassau
Bij het bestemmingsplan LOG Baarle-Nassau was er geen verschil tussen de opvattingen van de gedeputeerde en de ambtelijke organisatie. Een bestemmmingsplanprocedure is wettelijk geregeld en voor iedere gemeente gelijk. De inhoud kan per bestemmingsplan verschillen en over de inhoud van het bestemmingsplan LOG Baarle-Nassau is overleg gevoerd met de gemeente. Dat zijn enkele van de antwoorden van GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevrouw B. Verstappen (Partij voor de Dieren).

---- --