Ingezonden persbericht


30-03-2010

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN KNAW, NWO EN VSNU.

Interuniversitaire onderzoekscholen en graduate schools kunnen prima hand in hand

Interuniversitaire samenwerking is van groot belang voor het opleiden van promovendi. De twee belangrijkste vormen van promotieopleidingen - de interuniversitaire onderzoekschool en de graduate school - kunnen daarbij goed naast elkaar bestaan. Dat is de belangrijkste conclusie in het vandaag verschenen advies 'Samen Slimmer - het belang van interuniversitaire samenwerking bij de promotieopleidingen'.

Het advies is opgesteld door een werkgroep van KNAW, NWO en VSNU. In haar advies geeft de werkgroep aan dat de samenwerking in interuniversitaire onderzoekscholen aandacht behoeft: zowel adequate financiering als afstemming van kwaliteitsbeoordelingen is nodig. KNAW, NWO en VSNU onderschrijven de conclusies van de werkgroep. Zij zijn van mening dat interuniversitaire onderzoekscholen en de, veelal lokaal georiënteerde, graduate schools prima hand in hand kunnen gaan.

In 2009 hebben de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) de werkgroep onderzoekersopleidingen gevormd. De werkgroep is gevraagd te adviseren over de wijze waarop samenwerking tussen universiteiten kan worden gecombineerd met de universitaire verantwoordelijkheid voor het verlenen van de doctorsgraad. Aanleiding was het afnemende aantal interuniversitaire onderzoekscholen en de inrichting van graduate schools binnen universiteiten. Het advies is in december 2009 door werkgroepvoorzitter professor Peter van der Vliet aan de opdrachtgevers aangeboden.

De werkgroep onderstreept het belang van interuniversitaire samenwerking in de promotieopleiding. Promovendi hebben baat bij contact met collega-promovendi. Met name in de kleinere disciplines, bijvoorbeeld binnen de geesteswetenschappen, verdienen kritische massa en expertise aandacht. Interuniversitaire onderzoekscholen die in deze behoefte voorzien, hebben een vaste basis nodig met een duidelijk langetermijnperspectief van ondersteuning.

KNAW, NWO en VSNU achten het van belang de inhoudelijke meerwaarde van individuele onderzoekscholen regelmatig te evalueren. De organisatorische kosten zijn te gering om een argument te zijn in de discussie over voortzetting van interuniversitaire samenwerking. Onderzoekscholen die behoefte hebben aan toetsing en erkenning door de Erkenningscommissie Onderzoekscholen kunnen dat aanvragen, ongeacht het vakgebied waarin zij werkzaam zijn. Het toezicht op de kwaliteit van interuniversitaire samenwerking wordt vereenvoudigd door aanpassing van het Standaard Evaluatieprotocol (SEP) en van de erkenningsprocedure voor onderzoekscholen. Sinds 2009 worden de promotieopleidingen systematisch beoordeeld in de onderzoeksvisitaties.

Op deze wijze stimuleren KNAW, NWO en VSNU verbetering van de promotieopleidingen en bevorderen zij helderheid en samenwerking.

U kunt het advies van de werkgroep Onderzoekersopleidingen en de reactie van KNAW, NWO en VSNU vinden op de website van de KNAW

Zie voor het briefadvies over onderzoekersopleidingen van de KNAW d.d. 3 september 2008 de website van de KNAW

Voor meer informatie:
KNAW, Hugo van Bergen, 06 215 999 39
NWO, Nienke van Dongen, 070 344 07 29
VSNU, Aly Oldersma 06 14724703

Over de KNAW
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Bovendien is zij verantwoordelijk voor negentien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De KNAW geldt daarmee als de autoriteit voor en van de Nederlandse wetenschap.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Over de VSNU
De VSNU, vereniging van universiteiten, wordt gevormd door de veertien Nederlandse universiteiten. De VSNU behartigt de belangen van haar leden naar kabinet, politiek, overheid en maatschappelijke organisaties. De VSNU is daarnaast een werkgeversvereniging die overleg voert met overheid en werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van de universitaire branche (die circa 52.000 medewerkers telt). Ten slotte ontwikkelt de VSNU dienstverlenende activiteiten voor haar leden.

Het Trippenhuis
Kloveniersburgwal 29
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam




Ingezonden persbericht