Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 30 maart 2010

Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam kiest voor uitbesteden aan de markt

Gemeentewerken Rotterdam gaat vaker samenwerken met marktpartijen. Dat gebeurt door het afsluiten van een raamovereenkomst voor ingenieursdiensten, 'design and construct'-contracten en samenwerking in bouwteams. In 2010 wil het Ingenieursbureau van Gemeentewerken in totaal voor circa 10 miljoen uitbesteden aan de markt.

Het Ingenieursbureau wil een deel van dit bedrag, tussen de 4 en 8 miljoen euro, aan standaard- en detailengineering uitbesteden. De exacte omvang van het uit te besteden werk hangt af van de opdrachtenstroom naar het Ingenieursbureau. Het gaat om het maken van bestekken, constructieberekeningen en tekeningen voor bijvoorbeeld het ontwerpen van tunnels, bruggen, rioleringen, wegen, industrieterreinen, steigers en kademuren. Gemeentewerken Rotterdam heeft hiervoor een raamovereenkomst afgesloten met 14 marktpartijen: Grontmij, DHV, Royal Haskoning, Movares,

Iv-Infra, Lievense, Maters en de Koning, Oranjewoud, Roos en Bijl, Tauw, Unihorn, Vormtech, Wagemaker en Witteveen+Bos. De keus is gevallen op de advies- en ingenieursbureaus die de beste prijs-kwaliteit- verhouding bieden voor deze ingenieursdiensten.

Het uitbesteden aan de markt gebeurt deels via de raamovereenkomst voor ingenieursdiensten, maar ook via andere vernieuwende samenwerkingsvormen. Zo wordt de detailengineering van een project steeds vaker via het bestek aan een aannemer opgedragen. Daarnaast zoekt het Ingenieursbureau de samenwerking met de markt op in bouwteams, waarbij een aannemer vanaf het begin meedraait in het bouwproces. Een ander voorbeeld is het afsluiten van 'design and construct'-contracten, waarbij markpartijen al vroeg in het ontwerpproces meedenken over het ontwerp en de realisatie van een bouwproject.

Van ingenieur naar adviseur
Het uitbesteden aan de markt hangt samen met de nieuwe rol van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam. Van ingenieur en uitvoerder naar adviseur en regisseur aan de voorkant van het proces: het Ingenieursbureau wil als technisch adviseur meer aan de voorkant van plannen en projecten voor de stad gaan opereren en de uitvoering meer overlaten aan de markt. Het Ingenieursbureau wil daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van de innovatieve kennis, ervaring en expertise die de markt in huis heeft. Deze koerswijziging komt ook naar voren uit de businesscase, een onderzoek naar de koers en kerntaken van het Ingenieursbureau uit 2008.

Het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam is het grootste gemeentelijke Ingenieursbureau van Nederland. Er werken bijna 1000 mensen die gezamenlijk een omzet realiseren van 100 miljoen euro.

Gemeentewerken Rotterdam
Gemeentewerken is verantwoordelijk voor de uitvoering van ruimtelijke projecten en het beheer en onderhoud van de Rotterdamse buitenruimte. Als technisch geweten van de stad is Gemeentewerken betrokken bij het nieuwe Centraal Station en RandstadRail, de tweede ontsluitingsweg in Hoek van Holland en de TramPluslijn naar Carnisselande. Maar ook beheert Gemeentewerken het strand aan de Zevenhuizerplas en crematorium Hofwijk. De 2200 medewerkers zorgen dagelijks voor water, groen, wegen, (energiezuinige) verlichting en riolering in Rotterdam.