Gemeente Utrecht

Utrecht in de avonduren verlicht: Trajectum Lumen

Utrecht is een nieuwe attractie rijker. Trajectum Lumen is een anderhalf uur durende avondwandeling langs 18 lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Woensdagavond 7 april is om 20.30 uur de feestelijke opening op de Neude door burgemeester Wolfsen en wethouder De Gelder (Cultuur, Economische Zaken, Stadspromotie).

De kunstenaars gebruiken duurzame en innovatieve manieren van belichting. Op Trajectum Lumen komen uiteindelijk meer dan 25 lichtkunstwerken. In 2013 vormt het daarmee een fraai avonddecor voor de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht. "Met Trajectum Lumen heeft de stad samen met de hotels een reden gecreëerd om langer in Utrecht te blijven. Toeristen dragen op die manier ook bij aan de Utrechtse economie. Er zijn bovendien zoveel verborgen schatten te ontdekken. Met de lichtkunstroute geeft de stad een extra visitekaartje af," aldus wethouder De Gelder. Trajectum Lumen blijft tot en met 2018 wanneer Utrecht Culturele Hoofdstad wil worden.

Toeristenbelasting
Het hele project heeft tot nu toe 3,5 miljoen euro gekost. De gemeente heeft in overleg met de Utrechtse hotels toeristenbelasting ingezet. Daarnaast dragen de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken, de provincie Utrecht en de Universiteit Utrecht bij aan Trajectum Lumen.

Gratis
Trajectum Lumen is gratis. De routekaart is af te halen bij o.a. de VVV, het gemeentelijk informatiecentrum aan de Neude en Hotel Apollo. De kaart wordt in de binnenstad huis aan huis verspreid. Utrechtse hotels hebben de route opgenomen in verschillende arrangementen die ze aanbieden. Vanaf 8 april zijn de kunstwerken 365 avonden per jaar te zien van zonsondergang tot middernacht.

Deelnemende kunstenaars
Erik Groen, Har Hollands, Norbert Wasserfurth & Zius, Titia Ex & Aldo Hoeben, Atelier Lek, Paul Baartmans, Vos, Smits & Visser, Jacqueline Verhaagen, Okra Landschapsarchitecten Gabriel Lester, HKU Studenten.