Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 30 maart 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, secretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 23 maart 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

10.5171 Raadswerkgroep Internationale Samenwerking Bruinooge
Probleemstelling:
Op 8 september 2009 besprak de raadscommissie Bestuur & Middelen de nota Internationale Samenwerking. De discussie over de nota leidde tot het verzoek om het instellen van een raadswerkgroep die gevraagd wordt advies over dit onderwerp uit te brengen. Bijgaand raadsvoorstel omvat het instellen van de raadswerkgroep.

Besluit:

1. In te stemmen met het raadsvoorstel voor het instellen raadswerkgroep Internationale Samenwerking.

2. Het raadsvoorstel instellen raadswerkgroep Internationale Samenwerking aan te bieden aan de raad.

10.5170 Invulling vrijmarktgebied rond Koninginnedag Meijer
Probleemstelling:
De Stichting Oranje Vrijmarkt Alkmaar heeft gemeld dat de stichting is opgeheven en per direct is gestopt met de jaarlijkse activiteiten tijdens Koninginnedag op het Ritsevoort en de Koorstraat.
De vijf beroepshandelaren die sinds vele jaren namens de Stichting Oranje Vrijmarkt Alkmaar een standplaats mochten innemen, hebben verzocht of ze alsnog in aanmerking kunnen komen voor een standplaatsvergunning. Indien het betreffende gebied niet door de Stichting Oranje Vrijmarkt Alkmaar met kramen wordt ingenomen, mag worden aangenomen dat dit door het publiek als vrijmarktterrein met kleedjes wordt ingenomen.

1

Om te zorgen dat dit gebied onder dezelfde voorwaarden als het overige vrijmarktgebied mag worden ingenomen, wordt voorgesteld om het kramengebied van SOVA te wijzigen in vrijmarktgebied (kleedjes) en aan de vijf beroepsmatige standplaatshouders een standplaatsvergunning te verlenen. Het totaal aantal standplaatsen voor beroepshandel binnen het vrijmarktgebied komt daarmee op 15. Binnen het gemeentelijke vrijmarktgebied werd in de oude situatie al voor 10 standplaatsen een vergunning gegeven.

Besluit:

1. Het vrijmarktgebied (kleedjes) uit te breiden met het gebied dat voorheen door de Stichting Oranje Vrijmarkt Alkmaar werd ingevuld.
2. Aan de vijf beroepshandelaren die sinds vele jaren namens de Stichting Oranje Vrijmarkt Alkmaar een standplaats mochten innemen, ook nu een standplaatsvergunning te verlenen.

3. De verandering van het vrijmarktgebied te communiceren via de gebruikelijke communicatie rond de vrijmarkt op 29 en 30 april.


10.4482 Statutenwijziging Stichting Alkmaarse Cultuurprijs Meijer
Probleemstelling:
De Stichting Alkmaarse Cultuurprijs wil haar statuten wijzigen. Op grond van artikel 13 lid 4 van de thans geldende statuten kan dit slechts na toestemming van de gemeente Alkmaar.

Besluit:

1. Goedkeuring te verlenen aan de voorgestelde statutenwijziging van de Stichting Alkmaarse Cultuurprijs.

2. Als voorwaarde voor subsidiering vanaf 2011 te stellen dat vanaf 1 januari 2011 Alkmaarse raadsleden en/of wethouders geen zitting meer hebben in het bestuur.

10.4770 Begroting 2010 van de Stichting Ronduit, basis voor onderwijs Meijer
Probleemstelling:
Op basis van de statuten van de Stichting Ronduit, basis voor onderwijs dient de begroting 2010 ter goedkeuring te worden aangeboden aan de gemeenteraad. Ter behandeling in de raad is hiervoor een ontwerp raadsvoorstel opgesteld.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.


2

10.5080 Ontwerpbesluiten locaties inzamelvoorzieningen aan de Oude Trambaan/Eilandswal Binnendijk en Jan Wilshof

Probleemstelling:
Bij hoogbouw wordt het huishoudelijk afval via ondergrondse containers ingezameld en bij de laagbouw (in principe) via minicontainers. Voor de nieuwbouw van twee appartementencomplexen en 3 laagbouwwoningen (met eigen erf) is het noodzakelijk locaties aan te wijzen voor ondergrondse containers en een clusterplaats voor minicontainers:

- Oude Trambaan/Eilandswal

- Jan Wilshof
In verband met een zorgvuldige voorbereiding van de besluitvorming rond de container- en clusterplaatslocaties wordt voorgesteld deze besluiten met toepassing van afd. 3.4 Algemene wet bestuursrecht voor te bereiden.

Besluit:

1. In te stemmen met de ontwerpbesluiten voor de locaties ondergrondse inzamelvoorziening en clusterplaatslocatie in de vorm van bijgesloten locatietekeningen.

2 Dit ontwerpbesluit voor te bereiden conform de uniforme openbare voorbereidingsprocedure in het kader van de afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht en daartoe het ontwerpbesluit zoals genoemd onder punt 1 te publiceren in het Alkmaars Nieuwsblad en met bijbehorende stukken gedurende 6 weken ter inzage te leggen teneinde van belanghebbende zienswijze in te winnen.

3. De belanghebbenden per brief te informeren door gelijktijdig met de publicatie het ontwerpbesluit in de vorm van bijgaande tekeningen te sturen.

10.4818 Vragen MKB Nederland inzake betalingsgedrag Van Dam
Probleemstelling:
MKB Nederland heeft, bij brief van 18 februari 2010, vragen gesteld inzake het betalingsgedrag van de gemeente.
Tevens is in de landelijke media recent veel aandacht geweest voor het betalingsgedrag van overheden. Dit was voor de afdeling Financiën aanleiding om het betalingsgedrag van de gemeente Alkmaar nader te bekijken.

Besluit:
De brief van MKB Nederland volgens bijgaand voorstel te beantwoorden.
3

---- --