Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
37 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 3 maart 2010
en antwoorden door het college verzonden op 30 maart 2010)

In Utrecht studeren veel studenten die vanuit het hele land komen. Op zich een goede zaak. Wonend op kamers in de gemeente Utrecht moeten zij zich voor de studietoelage uitwonend laten inschrijven in het GBA van de gemeente Utrecht.

Veel studenten schrijven zich dan ook in voor een woning bij de woningcorporaties. Hierdoor hebben zij vaak een voorsprong op de inwoners van de gemeente Utrecht die zich niet allen op een jonge leeftijd inschrijven. Maar door het inschrijven van zoveel studenten wordt de druk op de woningmarkt extra vergroot. Het gevolg daarvan is weer dat veel jongeren die heel hun leven in de gemeente Utrecht gewoond hebben soms wel zeven of meer jaar moeten wachten op een woning.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:


1. Vindt u het juist dat veel jongeren die bijna hun hele leven in de gemeente Utrecht hebben gewoond soms wel zeven jaar moeten wachten?

Dit is geen kwestie van juist of onjuist, in de gespannen Utrechtse woningmarkt is het een gegeven dat er met wachttijd rekening gehouden moet worden. Echter, ook jongeren uit Utrecht kunnen zich vanaf hun 18e inschrijven. Zij verkeren dan in dezelfde positie als jongeren van elders.


2. Stimuleert de gemeente studenten om zich als woningzoekenden te laten inschrijven om hiermee in de regio en naar het rijk toe een hogere claim te kunnen doen gelden voor meer nieuwbouw?

Nee, dat doet de gemeente niet. Woningcorporatie SSH biedt studenten de mogelijkheid zich zowel bij SSH als bij WoningNet in te schrijven. Op de website van de SSH staat hierover het volgende: "Je kunt je inschrijven als je minimaal 17 en maximaal 27 jaar oud bent.

Inschrijven kost E 27,50. Voor E 10,- meer schrijf je je tegelijk in bij WoningNet. Met deze combiregeling bespaar je E 20,- op inschrijfkosten. Je bouwt bij WoningNet vast wachttijd op voor een eigen woning na je studie. Bij WoningNet begin je met het opbouwen van wachttijd vanaf je 18de verjaardag. WoningNet rekent hiernaast E 9,- per jaar voor de verlenging van je inschrijving." Een hogere claim voor nieuwbouw is niet het doel van de combi-inschrijving.


3. Is het college bereid om ieder jongere die al een redelijk deel van zijn leven in de gemeente heeft gewoond automatisch bij het bereiken van haar of zijn 18e levensjaar in te schrijven als woningzoekende?

Nee, daartoe is het college niet bereid. Elke jongere is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inschrijving bij WoningNet. Het is geen taak van het College om die verantwoordelijkheid over te nemen.


4. Indien u het onder punt drie genoemde niet wenst uit te voeren, bent u dan bereid om een voorziening te treffen waardoor de langdurig wonende jongeren niet zolang behoeven te wachten?

Momenteel wordt in BRU-verband een onderzoek uitgevoerd naar de wenselijkheid om binnen de regio jongeren meer mogelijkheden te bieden bij de toewijzing van voor hen geschikte en passende woningen. Het College wacht de resultaten van dat onderzoek af.

---- --