Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 085 HZ
Datum: 30 maart 2010
.

Werkend en lerend Fryslân fietst voor recordpoging

Friezen klimmen morgen op verschillende plaatsen op de fiets om mee te doen aan de wereldrecordpoging Heel Nederland fietst. In Heerenveen stappen kinderen van basisschool Het Slingertouw samen met gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel en wethouder Lyckele Buwalda op om hun kilometers bij te dragen.

Op 12 maart jongstleden nam het Fries Jeugdparlement een voorstel aan om basisscholen bij de fietsactie Heel Nederland fietst te betrekken. Doel ervan was de jeugd van Fryslân te stimuleren vaker met de fiets naar school te gaan. De groepen zes, zeven en acht van Het Slingertouw fietsen vanaf school routes naar een school voor voortgezet onderwijs. Ook verkennen zij fietsroutes tussen school en huis. Een aantal leerlingen fietst met gedeputeerde Schokker en wethouder Buwalda door naar bedrijventerrein Heerenveen-Zuid. Daar vindt een fietsestafetterace tussen bedrijven plaats. Voormalig topwielrenner Johan van der Velde geeft het startschot voor de race. Na afloop maakt gedeputeerde Schokker bekend hoeveel fietsers hebben meegedaan. De fietstocht van de basisschoolleerlingen, Jan Blokhuizen en gedeputeerde Schokker start om 12.00 uur.

Leeuwarden
In Leeuwarden fietsen werknemers van verschillende bedrijven en organisaties een tour langs de rondweg van Leeuwarden. Gedeputeerde Piet Adema fietst daar een stuk van de route mee en maakt aan het eind bekend hoeveel deelnemers mee hebben gefietst. Die fietstocht start om 12.00 uur met een startschot door Henk Gemser. Ook wethouder Marco Florijn en oud-tourwinnaar Jan Jansen fietsen mee.