Gemeente Utrecht

Met Europese subsidie eerste stap gezet richting Jongeriusfabriek

Met de verbouwing van de monumentale Jongeriusvilla en tuin wordt de eerste stap gezet in de ontwikkeling van een ontmoetings- en ontwikkelingsplek voor creatieve ondernemers in de Jongeriusfabriek. Voor de renovatie van de Jongeriusvilla, de tuin en de voorbereiding van de ontwikkeling van het kantoor stelde het college van B&W vandaag eenmalig een Europese subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar.

De monumentale villa en tuin aan het Merwedekanaal zijn samen met het achterliggende kantoor onderdeel van het Jongeriuscomplex. Dit werd in 1938 gebouwd door ondernemer Jan Jongerius. In Utrecht wonen en werken veel creatieve ondernemers. De bedrijfsruimte in de stad is echter beperkt en verspreid. De Jongeriusfabriek moet een plaats worden waar ondernemers uit de kunsten, creatieve zakelijke dienstverlening en media en entertainment zich kunnen vestigen en elkaar kunnen ontmoeten. De villa krijgt onder andere een horecagelegenheid en diverse kleine presentatieruimtes. De eerste werkzaamheden aan de villa zijn in september 2009 gestart. Naar verwachting is de villa in april 2011 klaar en de tuin eind 2011.

Versterking economische structuur
De toegekende Europese bijdrage is afkomstig uit het Kansen voor West-programma. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht bundelen hierin hun krachten met de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland om de Randstad weer terug te krijgen in de top vijf van Europese regio's. Kern van het programma is versterking van de economische structuur. Dit moet leiden tot groei van het Europees concurrentievermogen en meer werkgelegenheid. De gemeente Utrecht heeft binnen dit programma 21 miljoen euro Europese subsidie te besteden. Overige financiering voor verbouwing van de monumentale villa en tuin komt van de provincie en de gemeente Utrecht.




Gemeente Utrecht