Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
38 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 3 maart 2010
en antwoorden door het college verzonden op 30 maart 2010)

Overgewicht is een van de grotere bedreigingen van de volksgezondheid. Een steeds groter percentage van de bevolking heeft overgewicht. Ook wethouder den Besten beaamt dat: "Overgewicht is een groot maatschappelijk probleem. Dat kunnen we alleen aanpakken door goede samenwerking. Lokaal en landelijk, met maatschappelijke partners en het bedrijfsleven.".

B en G vindt dat je als overheid en als hoeder van de gemeenschap je alles uit de kast moet halen om de tendens van overgewicht te stoppen. In "De Onrendabelen"van Marcel van Dam blijkt dat de sociaal-economische zwakkeren niet alleen 30% meer bij specialisten lopen, negen jaar meer in hun leven doorbrengen met niet gezond zijn, maar bovendien ook nog eens zes jaar eerder sterven dan de sociaal economisch sterken. Een van de oorzaken hiervan is dat een veel hoger percentage van de sociaal economisch zwakkeren veel overgewicht hebben.

Deze groep en ook jeugdigen blijken veel gebruik te maken van fastfood voorzieningen, zoals cafetaria's, McDonald's, KTF, etc. De producten die daar geleverd worden zijn vaak heel calorie rijk.

Terecht wordt door de gemeente opgemerkt dat dit probleem van overgewicht alleen goed kan worden aangepakt door een goede samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Toch lijkt die richting nog voor een deel niet te zijn aangepakt. B en G stelt voor om enerzijds de fastfood organisaties te verzoeken om hun assortiment gezonder en calorie armer te maken. Maar daarnaast ook om naast de prijzen ook het aantal calorieën van het betreffende product weer te geven. Overigens zou dit verzoek ook naar alle restaurants kunnen gaan.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:


1. Bent u zich bewust dat de fastfood bedrijven producten verkopen die zeer rijk zijn aan calorieën?

Ja.


2. Bent u het met B en G eens dat voor velen deze producten bijdragen aan overgewicht?

Ten dele. Het ontstaan van overgewicht berust op meerdere factoren. Met name de balans tussen het aantal ingenomen calorieën en de door beweging verbruikte calorieën speelt een rol (zie ook Basisdocument Gezond Gewicht Utrecht, op www.utrecht.nl/gezondgewicht) .


3. Bent u bereid om de fastfood bedrijven te vragen om gezondere producten op hun menu te zetten en aan te geven bij de prijslijst hoeveel calorieën er in de betreffende producten zitten?

Nee, de lokale beïnvloedingsruimte richting de fastfoodbedrijven is zeer beperkt, op dit punt is een landelijke aanpak veel effectiever. De gemeente Utrecht is partner in het landelijk convenant Gezond Gewicht waarin onder andere ook de Koninklijke Horeca Nederland en het Voedingscentrum partner zijn. Deze twee organisaties roepen regelmatig alle horeca- en fastfoodondernemers op om op een verantwoorde wijze te frituren en hun klanten goed te informeren over de aantallen calorieën.

De gemeente Utrecht zoekt bij de aanpak van overgewicht wel steeds meer de samenwerking op met lokale ondernemers, met name in die wijken waar relatief veel inwoners overgewicht hebben. Het betrekken van horecaondernemers en hen wijzen op de landelijk ontwikkelde instrumenten, kan passen in een dergelijke wijkaanpak.
4. Bent u bereid om ook de restaurants te vragen om op hun menu een rubriek te maken met alleen gezonde producten en op de prijslijst het aantal calorieën van het betreffende product?

Nee, zie antwoord vraag 3.

---- --