Ingezonden persbericht


Persbericht

30 maart 2010

Woord en Daad: "Groei, ondanks crisis"

GORINCHEM - Op 30 maart 2010 heeft Woord en Daad haar jaarverslag gepubliceerd. Ondanks de financiële crisis bedroegen de totale inkomsten E 29.132.670, bijna 1 miljoen meer dan vorig jaar en een groei van ruim 3,5%. Ook het aantal adoptiekinderen vertoont weer een lichte groei van 126 kinderen. Binnen de programma's waren de gevolgen van de economische crisis voelbaar voor de armen.

Jaarrekening
De inkomsten van Woord en Daad in 2009 bedroegen ruim 29,1 miljoen euro. Deze inkomsten zijn afkomstig van particulieren, scholen en kerken, bedrijven, institutionele fondsen, Vermogensfondsen en overige inkomsten. Ten opzichte van 2008 zijn de totale inkomsten met ruim 3,5% gestegen. "De achterban heeft daarmee weer laten zien dat ze ook in moeilijke tijden trouw is aan Woord en Daad", aldus Jan Lock, directeur-bestuurder van Woord en Daad.

Het kostenpercentage voor fondsenwerving (volgens de norm van het Centraal Bureau Fondsenwerving) was met 4,44 % nog iets lager dan vorig jaar. Het ligt ruim onder de vereiste 25%. De norm voor administratie en beheer van de Vereniging voor Fondsenwervende Instellingen was in 2009 2,28%.

Hoewel Woord en Daad een groei kon noteren, werd de begroting over 2009 niet gehaald. Omdat begin 2009 al duidelijk werd dat de inkomsten op de begroting achterbleven, koos Woord en Daad er halverwege 2009 bewust voor om de lopende programma's te continueren en projectinvesteringen die geen directe noodzaak hadden, vooralsnog niet te financieren. In combinatie met fikse bezuinigingen op de interne uitgaven - bijvoorbeeld overgang van 40- naar 36-urige werkweek - , waren in 2009 de totale organisatiekosten van Woord en Daad 10,57% van de totale omzet. De eigen 10%-overheadnorm, betreft een gemiddeld kostenpercentage over de laatste drie jaar. In de periode 2007 tot en met 2009 was het gemiddelde kostenpercentage 9,96%.

Samenwerking in allianties
2009 was voor Woord en Daad een 'alliantiejaar'. Allereerst nam de organisatie samen met ruim 30 partnerorganisaties uit 18 landen de stap om zich te organiseren in vijf regionale allianties. Deze regionale allianties worden gezamenlijk verantwoordelijk voor beleidsvorming en verbetering van kwaliteit van het werk. Ook bieden deze allianties kansen op het gebied van fondsenwerving. Woord en Daad en partners willen hiermee inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de toegenomen capaciteit van organisaties in ontwikkelingslanden en het toenemende aantal donoren dat fondsen direct aan Zuidelijke organisaties ter beschikking stelt. In Nederland nam Woord en Daad de stap om samen met Red een Kind een alliantie te vormen. De twee organisaties besloten om vanaf 2010 nauw te gaan samenwerken rond de programma's onderwijs, vaktraining en arbeidsbemiddeling.

Basisvoorzieningen
Binnen het programma Basisvoorzieningen lag de focus op gezondheidszorg en hiv/aids, maar in 2009 kwam ook meer aandacht voor voedselzekerheid. We konden ruim 227.000 consulten (mede)financieren. Dit aantal was groter dan gepland. Bijna 400.000 mensen werden bereikt met gezondheidsvoorlichting. De voedselcrisis met daarbovenop de financiële crisis heeft vooral voor mensen in diverse regio's in Afrika negatieve effecten op voedselzekerheid. Om die reden krijgen duurzame landbouwprogramma's toenemende aandacht. Tot sloot bood Woord en Daad enkele keren hulp in crisissituaties, ondermeer in Sri Lanka en de Filippijnen.

Onderwijs
Onderwijs als middel tot armoedebestrijding neemt in het werk en in de visie van Woord en Daad een belangrijke plaats in. In 2009 werden met de onderwijsprogramma's 58.300 kinderen, jongeren en volwassenen bereikt. Dit betreft zowel regulier als non-formeel en aanvullend onderwijs. Om tegemoet te komen aan de voortdurende vraag naar inhoudelijk advies, ging Woord en Daad een strategische alliantie aan met onderwijsinstelling Driestar Educatief.

Vaktraining en arbeidsbemiddeling
Dit jaar volgden ruim 7300 leerlingen een vaktraining in totaal 37 centra. Bijna 3300 studenten werden gediplomeerd. Er is een stijgende lijn in het percentage studenten dat een baan vindt binnen 6 maanden. Dit steeg van 43% in 2007, 53% in 2008 tot 63% in 2009. Dit kan vooral toegeschreven worden aan de grotere en kwalitatief betere rol van de job & business centres, centra die verbonden zijn aan vakscholen en diensten aanbieden op het terrein van stages en arbeidsbemiddeling.

Bedrijfsontwikkeling
In 2009 heeft Woord en Daad samen met haar partners meer dan 140.000 microbedrijven geassisteerd en hebben ruim 700 kleine en middelgrote bedrijven een lening gekregen. Door de ondersteuning van het MKB zijn daarmee bijna 1700 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Bijlage: Kerncijfers 2009

***EINDE PERSBERICHT***



Ingezonden persbericht