Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
35 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 26 februari 2010
en antwoorden door het college verzonden op 30 maart 2010)

Op 12 juni 2007 is de Nota van Uitgangspunten en de grondexploitatie voor de herontwikkeling van de locatie van de Wim Sonneveldschool aangenomen door de gemeenteraad. Tijdens de commissiebehandeling daarvoor en tijdens de raadsbehandeling kwamen er een aantal heikele punten aan de orde. Door toenmalig wethouder Giesberts is toegezegd om bij de uitwerking van de plannen rekening te houden met de bezwaren van omwonenden t.a.v. de verkeersaanzuigende werking, te studeren met omwonenden over mogelijke 1-richtingsverkeer voor bevoorradingsverkeer en overleg met de verenigingen voor een nieuwe sporthal, eventueel op het Marco van Bastenplantsoen.

In een brief van 7 augustus 2007 werd door de gemeente toegezegd om de ontwikkelaar te vragen een klankbordgroep in te stellen "zodat overleg over de bouwplanontwikkeling met de buurt mogelijk is". Na lang aandringen van de omwonenden heeft er uiteindelijk op 16 februari jl. een bijeenkomst plaats gevonden. De ontwikkelaar gaf daarbij aan dat er geen wijzigingen mogelijk waren op het raadsbesluit van 12 juni 2007.

Daarnaast heeft de KSU inmiddels ook een brief gestuurd naar de gemeenteraad n.a.v. de raadsinformatieavond van 11 februari jl. De KSU gaat over de St. Dominicusschool pal naast de Wim Sonneveldschool. De ene school valt onder het Masterplan Primair Onderwijs, de ander onder het Masterplan Voortgezet Onderwijs. De gesprekken huisvestingsvraag van de St. Dominicusschool ligt al stil sinds 2006 en zijn ook niet betrokken bij de herontwikkeling van de locatie van de Wim Sonneveldschool. Tot slot maakt de St. Dominicusschool gebruik van de gymzaal van de Wim Sonneveldschool die dus ook gesloopt wordt.

D66 wil u daarom de volgende vragen stellen:


1. Waarom is er niet eerder een klankbordgroep ingesteld?

De VO-school UniC maakt op dit moment gebruik van de Wim Sonneveldschool. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten aangegeven dat de Wim Sonneveldschool pas herontwikkeld kan worden, nadat de nieuwbouw voor UniC is opgeleverd. Volgens de planning wordt het nieuwe schoolgebouw van UniC na de zomer 2010 opgeleverd. Vandaar dat recent de overeenkomst met de ontwikkelaar is getekend en is de bouwplanontwikkeling weer opgepakt. Een van de eerste acties na ondertekening was het gesprek met omwonenden van de Wim Sonneveldschool op 16 februari jl. De klankbordgroep zal nu opgestart gaan worden.


2. Wat is de ruimte, wat zijn de kaders voor de klankbordgroep?

Met de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten door de gemeenteraad zijn de kaders voor de verdere uitwerking aangegeven. De grootte van de supermarkt, aantal woningen en het daarbij behorende aantal parkeerplaatsen zijn hiermee bepaald. In de klankbordgroep zal vooral gezocht worden naar mogelijkheden om de eventuele overlast van vrachtverkeer, verkeer, parkeergarage en laden/lossen zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen;ook de nieuwbouw wordt hier besproken. In de klankbordgroep wordt met belanghebbenden, gemeente, ontwikkelaar en supermarkteigenaar gezocht naar de meest optimale situaties.

Door middel van een wijkbericht zullen bewoners en organisaties gevraagd worden om zitting te nemen in de klankbordgroep.


3. Waarom is de herhuisvesting van de St. Dominusschool niet betrokken bij de ontwikkeling van het Wim Sonneveldterrein

Bij de vaststelling van het Masterplan VO op 3 oktober 2002 is de Wim Sonneveldlocatie als opbrengstlocatie opgenomen. De opbrengst was nodig voor de bekostiging van het Masterplan VO. Op dat moment was er nog geen uitbreidingsbehoefte van de St. Dominicus in beeld en was er nog geen Masterplan PO en (V)SO.

Er is overigens geen sprake van herhuisvesting van de St. Dominicusschool, maar van een uitbreiding van de school.


4. Is er gesproken met verenigingen over de bouw van een nieuwe gymzaal waarvan door deze verenigingen (w.o. de badmintonvereniging Winnubstlaan) en de St. Dominucusschool gebruik wordt gemaakt? Zo ja, wat is daarvan het resultaat? Zo nee, waarom niet?

Sinds 2007 zijn verschillende alternatieve locaties voor een gymzaal binnen Oog in Al onderzocht. Met de voorzitter van de badmintonvereniging Winnubslaan is contact geweest, zowel bestuurlijk als ambtelijk. De badmintonclub heeft haar wensen aangegeven en ook de resultaten van de zoektocht naar een nieuwe locatie zijn besproken.

De badmintonclub is tevens doorverwezen naar het verhuurloket van de afd. Sport om vervangende ruimte in een andere gymzaal te bekijken die elders in of nabij de wijk West voorhanden is. De badmintonclub heeft echter aangegeven niet naar Lombok of Transwijk te willen uitwijken. Op dit moment wordt onderzocht of de gymzalen aan de Leidseweg van het Christelijk Gymnasium (tijdelijk) beschikbaar zijn. De andere verenigingen/gebruikers hebben nog geen verzoek gedaan voor alternatieve ruimte. Via het verhuurloket kunnen zij desgewenst naar alternatieven geleid worden. Het streven is om de nieuwe gymzaal bij Cereol ook voor verenigingsgebruik beschikbaar te stellen.


5. Bent u met D66 van mening dat participatie door omwonenden, schooldirecties/besturen en verenigingen goed geregeld moet worden. Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?

Ja, we vinden het belangrijk dat de participatie van partijen in de stad goed geregeld wordt. Voor het antwoord op de vraag hoe we die participatie bij de Wim Sonneveldlocatie gaan bewerkstelligen, verwijzen we naar het antwoord op vraag 2.

---- --