MBO raad

Innovatieplatform vraagt om investeringen

30-03-2010 - "Aan een top zonder basis heb je niet veel", aldus Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, tijdens de presentatie van de KIA-foto, de jaarlijkse evaluatie van de Kennisinvesteringsagenda 2006-2016. Met zijn uitspraak benadrukte Jan van Zijl de belangrijke rol van het mbo in de Nederlandse kenniseconomie.

Uitkomsten KIA-foto
Wanneer Nederland de komende jaren niet meer investeert in onderwijs, onderzoek en innovatie zal de top 5 van Kennislanden niet worden gehaald. Dit blijkt uit `Bouw op Talent', de derde jaarlijkse KIA-foto 2010. Hoewel de prestaties van studenten in het beroepsonderwijs zijn gestegen, halen te weinig jongeren hun startkwalificatie, is de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijspersoneel zorgwekkend en ontwikkelt Leven Lang Leren zich te langzaam. In opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen roept het Innovatieplatform politici op meer te investeren in onderwijs en kennis.

Mbo-investeringsagenda
Momenteel werkt Berenschot in opdracht van de MBO Raad aan een advies over de ontwikkeling van een eigen investeringsagenda, parallel aan de KIA. Door na te denken over de vraag hoe het mbo in nauwe samenwerking met het hoger onderwijs, het bedrijfsleven en de regionale overheid innovatie kan versterken, laat de mbo-sector zien actief en innovatief zijn steentje bij te dragen aan versterking van de (kennis)economie.