Openbaar Ministerie

Beloning voor oplossing moord in 1990

30 maart 2010

De Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de informatie die leidt tot de oplossing van de moord op een vrouw die in 1990 dood werd gevonden in de Westersingel in Rotterdam. Dat heeft het OM in Rotterdam dinsdag bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht dat aandacht besteedde aan de onopgeloste zaak.

Op initiatief van het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond werd DNA-materiaal van de vermoorde vrouw opgenomen in de DNA-databank Vermiste Personen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). In 2008 kon de vrouw definitief geïdentificeerd worden als de Amerikaanse Melissa Halstead die in 1990 verdwenen bleek uit haar woning in Amsterdam. DNA-materiaal van haar familie was eveneens opgenomen in deze databank. Dat materiaal was al eerder afgenomen in verband met de vondst van een vrouwenlichaam in de Amsterdamse Egelantiersgracht in 1992. Overigens is dat lichaam nog steeds niet geïdentificeerd.

Nader onderzoek van het CCT leidde naar een vergelijkbare zaak in Engeland. Daar werd in 2001 in een zijkanaal van de Theems de Britse Paula Fields gevonden. Van haar lichaam waren hoofd en handen verwijderd, net als bij Melissa Halstead. Met de Britse politie werd een speciaal samenwerkingsverband opgestart: een Joint Investigation Team (JIT).

Het JIT en OM vroegen in Opsporing Verzocht naar mensen die in 1989 en 1990 Melissa in Amsterdam óf Rotterdam kenden. Ook vroeg het onderzoeksteam informatie over haar vriend John, een Engelse timmerman.

Omdat er grote gelijkenissen zijn tussen de zaken van Melissa Halstead en Paula Fields, vroeg het JIT op maandag informatie aan het Britse publiek, via Crimewatch. Voorzover bekend is het de eerste keer dat een internationaal onderzoeksteam in twee landen tegelijk de medewerking van het publiek vroeg.

Inhoud Opsporing Verzocht dinsdag 30 maart 2010

Dode vrouw in Westersingel in Rotterdam

Op 3 mei 1990 vinden vissende jongens in de Rotterdamse Westersingel een plunjezak. In de plunjezak blijkt het lichaam van een vrouw te zitten. Hoofd en handen ontbreken. De politie Rotterdam start onmiddellijk een onderzoek maar dat leidt tot niets, zelfs niet tot de identificatie van het lichaam. Eind 1990 wordt het onderzoek afgesloten. De vrouw ligt in een naamloos graf op de begraafplaats Crooswijk.

Identificatie in 2008
In 2007 wordt op verzoek van het in 2005 in Rotterdam opgestarte Cold Case Team (CCT) DNA-materiaal van de vrouw opgenomen in de databank Vermiste Personen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). En dat levert een hit op met een in 1990 in Amsterdam vermiste Amerikaanse vrouw, de destijds 33-jarige Melissa Halstead. Er was DNA-materiaal van haar familie beschikbaar naar aanleiding van de vondst van een vrouwenlichaam in de Amsterdamse Egelantiersgracht in 1992. Ook van deze vrouw ontbraken hoofd en vingertoppen en zij is nog steeds niet geïdentificeerd. In 2008 wordt het in Rotterdam gevonden lichaam opgegraven en definitief geïdentificeerd als Melissa Halstead.

Melissa Halstead
Melissa was afkomstig uit Dayton (Ohio) en werd geboren op 7 november 1956. Als ze 18 jaar oud is, gaat ze werken als model: eerst in de VS, later in Europa. Vanaf 1985 zou ze als fotografe gewerkt hebben.

Melissa Halstead in Amsterdam
Ze woonde jaren in Europa, onder andere in Londen in 1987 en in Amsterdam in 1989 en 1990. Ze had een relatie met een Engelse timmerman, een zekere John. In april 1990 blijkt ze verdwenen uit haar huis aan de Kromme Waal in Amsterdam.
Al in 1994 blijkt er uit Engeland informatie te zijn gekomen dat Melissa Halstead vermoord zou zijn in Amsterdam. Maar het daar in 1992 in de Egelantiersgracht gevonden lichaam blijkt dus niet het lichaam van Melissa Halstead te zijn.
Paula Fields
Deze informatie leidt het Rotterdamse CCT wel naar de Britse politie. En dan blijkt er in Engeland een vergelijkbare zaak te zijn: de moord op prostituee Paula Fields die in 2001 uit een zijkanaal van de Theems werd gevist. Ook haar hoofd en handen ontbraken.

JIT
Beide politiekorpsen en het OM in Rotterdam gaan in 2009 samenwerken in een zogenoemd Joint Investigation Team (JIT). Op 29 maart 2010 en 30 maart 2010 vraagt het JIT via Crimewatch (BBC) en Opsporing Verzocht (AVRO) de medewerking van het publiek. Het is voorzover bekend de eerste keer dat een gezamenlijk opsporingsteam in twee landen via een tv-programma vragen aan het publiek stelt.

Andere zaken?
Vooralsnog zijn de Britse politie en de Rotterdamse politie op zoek naar de moordenaar van deze twee vrouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat er meer slachtoffers zijn, maar uit te sluiten is het ook niet.

Vragen
De Rotterdamse politie is op zoek naar mensen die informatie hebben over Melissa Halstead in de tijd dat zij in Amsterdam woonde, en of iemand weet waar haar Amsterdamse fotostudio was. Verder is het team op zoek naar informatie over John, een timmerman met rood haar en een rode baard. Ook wil de politie graag weten of Melissa en John ook wel eens in Rotterdam kwamen.

Beloning
De Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam heeft een beloning van 20.000 euro beschikbaar gesteld voor informatie die leidt tot de oplossing van deze zaak.