Verslavingsproblematiek gaat vaak gepaard met autisme


DEVENTER, 20100325 -- Dinsdag 30 maart promoveert Bram Sizoo, werkzaam bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Dimence, aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sizoo verrichtte een onderzoek onder volwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS) of ADHD met of zonder verslaving. Zijn onderzoek toont aan dat verslavingsproblematiek bij volwassenen ook voorkomt bij ASS. Deze combinatie van problemen was nooit eerder onderzocht.

Op basis van observaties startte Bram Sizoo een onderzoek naar het samengaan van complexe verslavingsproblematiek met ASS. Het onderzoek laat zien dat verslaving minder vaak gepaard gaat met ASS dan met ADHD. Echter, het hebben van verslavingsproblematiek in combinatie met ASS is minstens zo ernstig. Om volwassenen met een verslaving en ASS adequaat te behandelen moet bij de diagnose ASS actief onderzocht worden of er sprake is (geweest) van verslaving. Omgekeerd moet er ook altijd naar een onderliggende ontwikkelstoornis (bijvoorbeeld ASS of ADHD) gezocht worden als er sprake is van een verslavingsprobleem.

Het onderzoek dat Sizoo verrichtte, is een samenwerking tussen Dimence, Karakter Universitair Centrum kinder- en jeugdpsychiatrie en de afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud.

Bram Sizoo
Bram Sizoo (Den Helder, 1961) studeerde geneeskunde en rechten aan de VU in Amsterdam. Sinds 2008 werkt hij als psychiater en hij is hoofd van het Centrum Ontwikkelingsstoornissen bij Dimence. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stichting CASS18+, een landelijk platform voor behandelaren van volwassenen met ASS.





Dimence