Ingezonden persbericht

()

European Sunlight Association a.s.b.l.

Persmededeling

Gevaar voor huidkanker en solariumgebruik staan niet in causaal verband.

Wetenschapper bekritiseert onzorgvuldige onderzoeksmethode van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) ­ IARC-rapport niet juist omdat geen rekening werd gehouden met verschillende huidtypes.

Brussel, 31 maart 2010 (ESA) ­ Fel trekt William B. Grant, een van 's werelds meest gerenommeerde vitamine D-onderzoekers, van leer tegen de methodiek die het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer ­ IARC) hanteert bij zijn onderzoeken over het verband tussen solariumgebruik en het gevaar voor huidkanker. "Het IARC heeft voor een zogenaamde meta-analyse in totaal 19 onderzoeken als basis geraadpleegd en kwam na analyse van de gegevens tot de conclusie dat voor de leeftijdsgroep van mensen onder 35 jaar een verband bestaat tussen solariumgebruik en het gevaar voor huidkanker. Van deze in totaal 19 onderzoeken hadden vijf betrekking op mensen met huidtype 1. Aangezien dit huidtype genetisch gezien meer gevaar loopt op huidkanker, wordt deze bevolkingsgroep van oudsher al aangeraden, bezonning ­ zowel onder het solarium als in de openlucht ­ te vermijden. Voor een methodisch zorgvuldige werkwijze moet deze groep apart worden bekeken. Kennelijk heeft het IARC dat verzuimd", verklaart William B. Grant. Wanneer men, aldus Grant, deze groep apart in aanmerking neemt, bestaat geen verband tussen solariumgebruik en het gevaar voor huidkanker.

In een onlangs in het tijdschrift 'Dermato-Endocrinology' beschreven onderzoek licht Grant de onnauwkeurige onderzoeksmethode van het IARC gedetailleerd toe.

De European Sunlight Association (ESA) is de Europese dakorganisatie van de bruiningsindustrie. Momenteel vertegenwoordigt ESA 30 nationale organisaties en ondernemingen uit 17 EU-lidstaten, Noorwegen, Zwitserland, Rusland en de Verenigde Staten. De ESA is gevestigd in België.


Ingezonden persbericht