Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam/Bennekom/Utrecht,
31 maart 2010

Ruim 75.000 fietsers doen mee aan wereldrecordpoging Heel Nederland Fietst

'Fietsen moet een goede gewoonte worden naar school, naar werk en in vrije tijd'

Op 2581 locaties in Nederland stapten vandaag meer dan 75.000 mensen op de fiets voor de wereldrecordpoging Heel Nederland Fietst. De actie is onderdeel van de nieuwe driejarige campagne Heel Nederland Fietst. Dit is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond om het fietsen in Nederland een extra impuls te geven. Minister Tineke Huizinga van VROM ging voorop in de stoet vanuit het Olympisch Stadion: "Als we ons nu van A naar B verplaatsen, pakken we in 27% van de gevallen de fiets. Dat kan absoluut beter! We willen stimuleren dat meer kinderen naar school fietsen, meer mensen op de fiets naar het werk gaan en ouderen langer blijven fietsen. Want fietsen betekent geen luchtvervuiling, geen broeikasgassen en het is bovendien goed voor de gezondheid en voor de bereikbaarheid van Nederland."

Onder luid gejuich van honderden kinderen ging minister Huizinga op kop, vergezeld door zangeres/presentatrice Angela Groothuizen en Hennie Kuiper, oud-Olympisch- en wereldkampioen wielrennen. Daarachter volgde een lang lint van fietsers, aangevoerd door de wethouders Carolien Gehrels en Hans Gerson van Amsterdam, en met oud-wielerkampioen Danny Nelissen, oud-topvolleyballer Bas van de Goor en nog eens ruim vijfhonderd kinderen en volwassenen. Gezamenlijk maakten zij een tocht van een half uur over het fonkelnieuwe fietspad door het Amsterdamse bos.

De wereldrecordpoging is in heel veel opzichten geslaagd: nog niet eerder waren zoveel Nederlanders tegelijkertijd op de fiets in het kader van een campagne. Het vooraf geschatte aantal deelnemers is geregistreerd via aanmelding op www.heelnederlandfietst.nl. NISB en Fietsersbond berekenen op basis van de geluiden uit het land dat het daadwerkelijke aantal deelnemers nog veel hoger ligt, omdat niet iedereen de moeite heeft genomen zich aan te melden. Wel is gebleken dat een deel van de scholen niet heeft deelgenomen, omdat tegenwoordig steeds minder kinderen op de fiets naar school komen. Daardoor is het ingewikkelder om aan zo'n activiteit deel te nemen. Reden te meer om via Heel Nederland Fietst blijvend de fiets te promoten, juist ook voor kinderen. Aangezien er nog niet eerder een wereldrecordpoging is geweest voor dit doel, zijn NISB en Fietsersbond sinds 31 maart samen officieus recordhouder.

Fietsen loont

Het Olympisch Stadion was de thuishaven van de recordpoging die, voor nu zover bekend, op 2581 plekken in Nederland plaatsvond. In nauwe samenwerking met Giromania en diverse gemeentelijke diensten gaven minister Huizinga, Clémence Ross (directeur NISB) en Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond) om 12.00 uur het startschot. De recordpoging werd vooraf gegaan door een miniconferentie, getiteld 'Fietsen naar Olympisch niveau'. Tineke Huizinga prijst zowel als staatssecretaris van Verkeer en nu als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu de fiets: "In een mooi en duurzaam Nederland gaan we zorgvuldig om met onze omgeving. Vaker fietsen in plaats van autorijden past daar helemaal in." Clémence Ross benadrukte namens de organisatie dat stimuleren van woon-werkfietsen loont: "Fietsers verzuimen minder dan niet-fietsers. Als het aantal werknemers dat regelmatig fietst met 1% toeneemt, scheelt dat al 27 miljoen euro in verzuimkosten."

Heel Nederland op de pedalen

In heel Nederland waren bijzondere initiatieven onder de vlag van de recordpoging. Onder leiding van Michael Boogerd was er een wielerevenement op bedrijventerrein Heerenveen-Zuid. Martin Broek spoorde zoveel mogelijk Volkskrant-bloggers aan en de verslaggevers van het Noordhollands Dagblad gaven zelf het goede voorbeeld aan hun fietsende lezers. Gemeente Haarlem opende officieel het Fietsroutenetwerk Zuid Kennemerland. Niemand minder dan Henk Gemser gaf in Leeuwarden het startschot voor de 'Rondwegtour' van Toerfietsclub Frisia. Ook ambtenaren van o.a. de ministeries van VWS en VROM fietsten in de lunchpauze een mooie route door het Haagse Bos. En in Ede kregen de honderden deelnemende fietsers vanuit vijf startpunten een vrolijke 'cooling down' op het Marktplein onder leiding van een fitnessinstructeur.

Campagne Heel Nederland Fietst

De wereldrecordpoging is een actie onder de driejarige campagne. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en de Fietsersbond laten zo op een ludieke manier zien dat fietsen een gemakkelijke manier is om aan de dagelijkse dosis 30 te komen: "De fiets als makkelijk alternatief voor de auto voor de kleine afstanden, daar gaat het om", aldus Saskia Kluit van de Fietsersbond. Projectleider Heel Nederland Fietst, Peter-Jan Mol van NISB vult aan: "Fietsen is een makkelijke manier voor (bijna) iedereen om elke dag aan je dertig minuten bewegen te komen. Bovendien is het goedkoper dan de auto, zorgt fietsen voor beter bereikbare steden en is het directe winst voor het milieu". Meer informatie over de campagne is te vinden op www.heelnederlandfietst.nl, met o.a. een maandkalender met heel veel fietsactiviteiten in Nederland.

De campagne sluit naadloos aan bij de overheidsdoelen op het gebied van gezondheid, mobiliteit, klimaat en veiligheid. Een essentieel onderdeel van de aanpak is dan ook het structureel verankeren van aansprekende fietsstimuleringsacties op provinciaal en lokaal niveau. De campagne wordt gesteund door de ministeries van VWS, VenW en VROM. NISB heeft al eerder succesvolle recordpogingen gedaan: Heel Nederland Danst (in 2004 en 2006) en Heel Nederland Beweegt 30 minuten (2008).

Partners van Heel Nederland Fietst zijn: de campagne 30minutenbewegen van NISB, ANWB, BOVAG, Rai Vereniging, VSG, NOC*NSF, Convenant Gezond Gewicht, Le Grand Départ Rotterdam 2010, Gemeente Amsterdam, NBTC, NTFU, Veilig Verkeer Nederland, OV-fiets en St. Landelijk Fiets Platform.

()