Weliswaar.be: Dossier Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

31/03/2010 14:02

Vlaamse Overheid

Weliswaar publiceert deze week in zijn voorjaarseditie een dossier over de Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Weliswaar publiceert deze week in zijn voorjaarseditie een dossier over de Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De welzijns- en gezondheidssector werd vorig jaar geconfronteerd met verschillende dramatische gebeurtenissen. Brand in een rusthuis, foute onthaalmoeders, moordende jeugddelinquenten: wanneer het slecht gaat, is de inspectie de zondebok. Het gaat om even dramatische als onvermijdelijke uitzonderingen. Toch lijkt voor velen het hele systeem ziek. Op die momenten is het niet de sector zelf die klaagt over te veel controle, maar de publieke opinie die schreeuwt dat de inspectie te weinig controleert. Uit ons dossier over het werk van Inspectie WVG blijkt dat dit verwijt te makkelijk is. Het agentschap doet grote inspanningen om de ontwikkelingen in de samenleving en in de sector te volgen.

Ook nog in deze editie:

Leren vanuit je bed Sofie (18) is een van de honderden scholieren in ons land die leert vanuit haar bed, als ze er niet te moe voor is. Onderwijs aan huis is in Vlaanderen per decreet geregeld. Toch gaapt er duidelijk een kloof tussen de theorie en de praktijk van bijstand voor zieke leerlingen. Meer info over onderwijs voor zieke jongeren: www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13646 en www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13646

Marleen Temmerman over 30 jaar Vlaams gezondheidsbeleid Vlaanderen kreeg in 1980 autonome bevoegdheden op het gebied van gezondheidspreventie. De curatieve geneeskunde bleef federaal. Gynaecologe en senator Marleen Temmerman betreurt die splitsing. "Het heeft tot onnodige complicaties geleid en het belemmert een optimalisering van ons gezondheidszorgmodel."

Het dossier en de volledige editie vindt u op www.weliswaar.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel