Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Utrecht, 31 maart 2010

Leerlingen op atelierbezoek bij Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer
'Het lijkt wel een auto crash'

Dinsdag 30 maart 2010 gingen 18 leerlingen uit het speciaal onderwijs op atelierbezoek bij de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer. De kinderen uit de vierde klas van het voortgezet onderwijs van de Berg en Boschschool, een school voor Speciaal Onderwijs uit Bilthoven, ontmoetten de beeldhouwer in zijn atelier en konden hem van alles vragen. Het bezoek vond plaats als onderdeel van het educatieve project 'Waterwerken' van Kunstuitleen Utrecht en Kunst Centraal.

Beelden in het atelier
Ruud Kuijer maakt abstracte sculpturen, waarin hij herkenbare vormen verwerkt. In zijn beelden speelt en experimenteert hij met evenwicht, zwaartekracht en stapelingen. Ruwe industriële materialen als staal, hout en beton hebben zijn voorkeur. Op één van de vragen van Ruud Kuijer aan de leerlingen waar een bepaald beeld hen aan deed denken, kreeg Kuijer verschillende antwoorden zoals: 'Ik zie een sterrenhemel; mij doet het beeld denken aan een autocrash; ik moet denken aan een afvoerputje.' Kortom, het werk riep vele associaties op.

Waterwerken
Ook de vijf metershoge betonnen beelden uit de serie Waterwerken die langs het Amsterdam-Rijnkanaal staan, riepen de nodige verbazing op. De leerlingen vroegen zich af hoe de beelden verplaatst kunnen worden en hoe zwaar ze zijn. Eén van de leerlingen vroeg zich af: 'Hoe krijgt hij die deuk in het beton?' Ruud Kuijer's hoge, imposante, betonnen 'Waterwerken' zijn permanent te zien langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Isotopenweg in Utrecht en zijn in de donkere uren verlicht.

Educatief project voor jongeren
Door de voorbereiding op school, de indrukwekkende plek, de overweldigende beelden en het contact met deze bijzondere, bevlogen kunstenaar was het een activiteit die de leerlingen niet snel zullen vergeten. Een van de begeleidende docenten zegt hierover: 'Voor onze leerlingen is dit een hele belevenis.'

Achtergrond Ruud Kuijer
Sinds 1986 exposeert Ruud Kuijer in binnen- en buitenland, o.a. in het Centraal Museum Utrecht, het Gemeentemuseum in Den Haag (o.a. solotentoonstelling in 1996) en het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg (solo 1996-1997). Zijn werk is opgenomen in de collecties van deze musea, van het Stedelijk Museum in Amsterdam en in particuliere verzamelingen in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook realiseerde hij onlangs een groot metershoog betonnen werk in de haven van Melbourne, Australië.

---



Ingezonden persbericht