Ingezonden persbericht

Amadeus markeert luchtvaartmaatschappijen die op de zwarte lijst van de EU staan

Hoofddorp, 31 maart 2010: Amadeus, een toonaangevende partner voor reistechnologie en transactieprocessen voor de wereldwijde reis- en toerisme-industrie, gaat luchtvaartmaatschappijen die verboden zijn door de Europese Commissie voor haar klanten binnen de Europese Unie identificeren en als zodanig markeren in alle zoekdisplays van haar systemen met betrekking tot de beschikbaarheid en tarieven. Het verbod heeft niet alleen betrekking op luchtvaartmaatschappijen, maar ook op een aantal specifieke vliegtuigtypes van bepaalde luchtvaartmaatschappijen.

Deze maatregel volgt op de eis van de Europese Commissie om luchtvaartmaatschappijen, die op de zwarte lijst van de EU zijn geplaatst te markeren in de GDS. Effectieve Europese veiligheidsnormen hebben ervoor gezorgd dat de veiligheid in Europa tot de beste ter wereld behoort. Hoewel de Europese Unie en haar lidstaten samen met buitenlandse veiligheidsautoriteiten werken aan het verbeteren van de veiligheidsnormen wereldwijd, zijn er nog steeds enkele luchtvaartmaatschappijen actief die zich niet aan deze essentiële veiligheidseisen houden. Om de veiligheid in Europa verder te verbeteren, heeft de Europese Commissie ­ in overleg met de luchtvaartautoriteiten van de lidstaten - besloten om luchtvaartmaatschappijen die als onveilig beschouwd worden, te verbieden om actief te zijn binnen het Europese luchtruim.
Amadeus moet als GDS voldoen aan de nieuwe Europese gedragscode 2009.

De nieuwe 'zwarte lijst' notering zal verschijnen:
- zodra de carrier die op de zwarte lijst staat ook de verkopende luchtvaartmaatschappij is en wanneer een vlucht wordt uitgevoerd door een maatschappij op deze zwarte lijst
- als een stersymbool, na de vluchtinformatie in de vluchtbeschikbaarheid van de luchtvaartmaatschappij, die op de zwarte lijst staat

De verboden luchtvaartmaatschappijen, die reeds worden weergegeven in Amadeus Information pagina's, zullen eerst worden weergegeven in de Amadeus cryptische vluchtbeschikbaarheid en API. Andere Amadeus producten worden in de nabije toekomst uitgebreid.

- Einde -