Nieuw-Vlaamse Alliantie


Akkoord Justitie: De Clerck produceert onwerkbaar gedrocht (31/03/10)

Het federaal akkoord over de hervorming van justitie is nog erger dan de synthese-nota die in december al op tafel lag toen N-VA het Octopus-overleg verliet en die toen al door experten werd afgedaan als een onwerkbaar gedrocht. Over de creatie van een eenheidsrechtbank, voor alle Vlaamse partijen initieel een must, wordt al lang niet meer gesproken. Toen de N-VA om die reden de tafel verliet, werd ons verweten dat we te vroeg conclusies hadden getrokken. Het tegendeel is met dit schamele akkoord voor eens en altijd bewezen.

Dit akkoord een hervorming noemen, doet het te veel eer aan, zegt N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere. Het is niet meer dan een doekje voor het bloeden. De vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar zestien, is een kleine stap in de goede richting. Maar de voordelen hiervan worden meteen weer tenietgedaan door de onwerkbare en ondoorzichtige organisatie die men nu voorstelt en die op geen enkele manier gemaakt is in het belang van de rechtzoekende. De arbeidsrechtbanken en de rechtbanken van koophandel zouden op niveau van het ressort georganiseerd worden, de vredegerechten en politierechtbanken blijven werken op hun huidige schaal en de rest zou georganiseerd worden op arrondissementeel niveau. Komaan zeg, kan het nog ingewikkelder? Dat deze hervorming zal uitmonden in eindeloze discussies over budgetten tussen de verschillende rechtbanken staat nu al vast. Zonder een eenheidsrechtbank slaag je er niet in om Justitie nu eindelijk een keer efficiënter te laten werken.

Bovendien is het ook op het vlak van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde onduidelijkheid troef. Deze regering is duidelijk niet in staat knopen door te hakken. En de N-VA is niet de enige die er zo over denkt. Zo werd onze stelling onlangs nog volmondig beaamd door OpenVld-veiligheidsexpert Brice De Ruyver: De Clercks oorspronkelijk hervormingsconcept was goed: transparant en werkbaar. Maar door de vele compromissen is de hervorming verwaterd tot een onwerkbaar gedrocht. Sommigen redeneren misschien beter iets dan niets, maar niets is beter dan dit. Dit is een achteruitgang op de bestaande situatie, stelde die. En hij heeft volkomen gelijk volgens Els De Rammelaere. De Clerck stelt nu een hervorming voor om de schijn hoog te houden dat er vooruitgang wordt geboekt, terwijl er in de praktijk sprake zal zijn van een achteruitgang. Hervormen mag geen doel op zich zijn, maar moet een middel zijn om een goed werkend gerechtelijk apparaat te bekomen. Net dat is De Clerck onder druk van de PS uit het oog verloren.

Auteur:
Els De Rammelaere
Kamerlid N-VA