Ingezonden persbericht


Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht, tel. 030-2918171

PERSBERICHT

Utrecht/Bennekom, 4 maart 2010

()

Nu nog mogelijk om eigen acties in te schrijven bij NISB en Fietsersbond

Wereldrecordpoging Heel Nederland Fietst in hoogste versnelling

Van Deurne tot Goes, van Enschede tot Oegstgeest: Nederland stapt 31 maart massaal op de fiets voor de wereldrecordpoging van de campagne Heel Nederland Fietst. Een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond om het fietsen in Nederland op ludieke wijze een extra impuls te geven.

Zo organiseert Stichting Vivaan in Veghel voor alle jongeren tussen 11 en 16 jaar een ludieke 'pimp je fiets'-actie. Voor alle vrouwelijke fietscursisten uit stadsdeel Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer in Amsterdam is een speciale fietsroute uitgestippeld met aansluitend een gezonde lunch in het park. CORPUS 'reis door de mens' in Oegstgeest nodigt mensen uit voor een fietstocht met een gratis versnapering naar de net geopende Keukenhof. Uiteraard blijven initiatiefnemers NISB en de Fietsersbond niet achter. De medewerkers van NISB haken aan op de vele fietsactiviteiten van de gemeente Ede. De Fietsersbond heeft haar lokale afdelingen in stelling gebracht met onder andere Heel Houten Fietst.

Startschot in Amsterdam
Op 31 maart is het Olympisch Stadion de thuishaven van de recordpoging die op honderden plekken in Nederland plaatsvindt. In nauwe samenwerking met Giromania en de gemeentelijke diensten DIVV, DMO en Stadsregio Amsterdam vindt om 12.00u het startschot plaats. Honderden kinderen en genodigden fietsen er een route over het nieuw aangelegde fietspad.

Aanmelden
Tot 31 maart kunnen bedrijven, scholen, gemeenten en bijvoorbeeld fitnesscentra zich inschrijven voor de recordpoging op www.heelnederlandfietst.nl. Ook individueel inschrijven is mogelijk, voor iedereen die de recordpoging een warm hart toedraagt. Veel organisaties hebben dan ook een open activiteit. En fiets je alleen of met collega's naar het werk, of naar school met je kinderen, meld je dan ook aan op de website! Op de recorddag zitten 1 miljoen Nederlanders op de fiets en tienduizenden mensen doen tussen 12.00 en 13.00u mee.

Werving
Komende weken doet de organisatie er alles aan om het aantal deelnemers naar ongekende hoogte te brengen. Stichting KidsVitaal zendt vanaf volgende week een radio- en televisiespot uit via alle exploitanten van commerciële en publieke radio en televisiezenders, AT5 schenkt aandacht aan de actie, Nederland in Beweging TV heeft speciale reportages in haar uitzendingen van maart en niemand minder dan Piet Paulusma doet een duit in het zakje...

"De fiets als makkelijk alternatief voor de auto voor de kleine afstanden, daar gaat het om", aldus Saskia Kluit van de Fietsersbond. Projectleider Heel Nederland Fietst, Peter-Jan Mol van NISB vult aan: "Fietsen is een makkelijke manier voor (bijna) iedereen om elke dag aan je dertig minuten bewegen te komen. Bovendien is het goedkoper dan de auto, zorgt fietsen voor beter bereikbare steden en is het directe winst voor het klimaat".

De campagne sluit naadloos aan bij de overheidsdoelen op het gebied van gezondheid, mobiliteit, klimaat en veiligheid. Een essentieel onderdeel van de aanpak is dan ook het structureel verankeren van aansprekende fietsstimuleringsacties op provinciaal en lokaal niveau. De campagne wordt gesteund door de ministeries van VWS, VenW en VROM. NISB heeft al eerder succesvolle recordpogingen gedaan: Heel Nederland Danst (in 2004 en 2006) en Heel Nederland beweegt 30 minuten (2008).

Partners van Heel Nederland Fietst zijn: de campagne 30minutenbewegen van NISB, ANWB, BOVAG, Rai Vereniging, VSG, NOC*NSF, Convenant Gezond Gewicht, Le Grand Départ Rotterdam 2010, Gemeente Amsterdam, NBTC, NTFU, Veilig Verkeer Nederland, OV-fiets en St. Landelijke Fiets Platform.



Ingezonden persbericht