Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje opent vrijheidstrein

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent woensdagmiddag 31 maart op het station Den Haag Holland Spoor de vrijheidstrein. De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De vrijheidstrein rijdt, in het kader van het lustrum 65 jaar Viering Bevrijding, vijf weken door het land. De Prins houdt ter gelegenheid van de opening een toespraak.

De trein is omgebouwd tot een rijdende expositie, waarbij het thema "Stilstaan bij vrijheid" centraal staat. De trein heeft onder andere een theater waar presentaties en lezingen plaatsvinden. Door de week draaien er films, documentaires en reportages. Reizigers worden uitgenodigd mee te denken over wat nodig is om vrijheid wereldwijd te realiseren. De trein rijdt door de week mee in de NS-dienstregeling.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert en geeft invulling aan nationale momenten op 4 en 5 mei. Daarnaast zet het Comité zich in om de betrokkenheid bij herdenken en vieren te vergroten.

Noot voor redacties (