Gemeente Alkmaar


Leerlingen vieren Boomfeestdag in Alkmaar

Alkmaar, 25 maart 2010

Op woensdag 31 maart vindt in Alkmaar de jaarlijkse Boomfeestdag plaats. Dit jaar wordt de Boomfeestdag gevierd met het Jan Arentszcollege. Leerlingen van deze school planten onder andere een enorme boom die met zwaar materieel wordt aangevoerd. Daarnaast planten de leerlingen ook andere kruiden en planten in de speciaal aangelegde educatietuin van hun school. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling kinderen kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bij te brengen.

Educatie(tuin)
De educatietuin van het Jan Arentzcollege speelt een belangrijke rol deze Boomfeestdag. De tuin is gemaakt met de sectie biologie en leerlingen van de milieucommissie. Bij de keuze van de gewassen in de educatietuin is goed gelet op aansluiting met de biologielessen. Ook na de Boomfeestdag blijft deze educatietuin een belangrijke rol vervullen voor de leerlingen. Zo worden later in het seizoen verschillende projecten gestart zoals een `insectenhotel' en diverse nestkasten. Op deze manier krijgen de leerlingen kennis, inzicht en begrip voor het belang van groen en natuur in de omgeving.

Geestmerambacht
Ook de leerlingen van de basisscholen Erasmus en de Cocon hebben dit jaar meegedaan aan de Boomfeestdag. Zij hebben op 17 maart (de landelijke Boomfeestdag) samen met mevrouw R. van Dam (wethouder van Alkmaar / bestuurslid Uitbreidingscommissie Geestmerambacht) en de heer R. Meerhof (gedeputeerde provincie Noord-Holland / voorzitter recreatieschap Geestmerambacht) twaalf bomen in De Koele Kreken geplant. Dit is het nieuwe deelgebied in de Geesterambacht. De bomen zijn geplant ten noorden van het fietspad Dijk en Waardpad in Alkmaar.

Historie
Al sinds de jaren vijftig wordt in Nederland jaarlijks de Nationale Boomfeestdag gevierd. Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. De Boomfeestdag wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met meer dan 400 gemeenten. In de Stichting zijn 15 landelijke organisaties vertegenwoordigd op het gebied van bos, natuur, landschap en (natuur)educatie.