Rotterdams werk- en activiteitencentrum helpt verslaafden bij herstel

26/03/2010 09:26

Bouman GGZ

Negentiende-eeuwse boerderij gered door unieke samenwerking met Stichting Volkskracht Historische Monumenten en gemeente Rotterdam

Wethouder Jantine Kriens (Maatschappelijke opvang) opent woensdag 31 maart om 15.00 uur samen met bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Bouman GGZ en Meindert Booij van de Stichting Volkskracht Historische Monumenten een nieuw werk- en activiteitencentrum in de negentiende-eeuwse boerderij 'Eschpolder' aan de Nesserdijk 262 in Rotterdam-Kralingen. Op dit landgoed zullen dagelijks enkele tientallen cliënten van Bouman GGZ deelnemen aan allerlei binnen- en buitenwerkzaamheden als onderdeel van hun programma voor verslavingszorg en -behandeling.

Integrale aanpak

Deelname aan (aangepast) werk en creatieve activiteiten is een belangrijk aspect van het herstel- en rehabilitatieproces van mensen met verslavingsproblemen. In totaal beschikt Bouman GGZ nu over vier werk- en activiteitencentra met een capaciteit van ruim 180 deelnemers.

Voorts biedt Bouman GGZ cliënten, afhankelijk van de ernst van de verslaving en de mate van zelfredzaamheid, naast medisch-psychiatrische behandeling ook vormen van beschermd en begeleid wonen en sociale activering. Deze integrale aanpak is volgens Bouman GGZ de beste garantie voor duurzame resultaten en voorkomt dat cliënten weer snel terug vallen in hun oude ziektebeeld.

Partner maatschappelijk opvangbeleid

Bouman GGZ is een belangrijke partner in de realisatie van het plan van aanpak Maatschappelijke Opvang van de gemeente Rotterdam. In het kader van dit plan zijn de afgelopen vier jaar onder regie van de gemeente zo'n 3.000 daklozen door de gezamenlijke zorginstellingen van straat gehaald en in een hulpverleningstraject geplaatst. Bouman GGZ heeft vele honderden daklozen aan passende woonruimte, behandeling en zorg geholpen.

Restauratieplan

De restauratie van de meer dan 150 jaar oude boerderij in de Eschpolder heeft een lange voorgeschiedenis. Het initiatief is begin jaren negentig genomen door de toenmalige bewoners, de inmiddels overleden kunstenaar Jan Vlasblom en de schaapherder Arie Hallensleben. Langzaam maar zeker ontstond het idee een maatschappelijke functie aan het landgoed te geven. Met steun van de Stichting Volkskracht Historische Monumenten en de gemeente Rotterdam is een ingrijpend restauratieplan opgesteld. De eerste steen voor de restauratie werd symbolisch gelegd op 21 februari 2007 door wethouder Jantine Kriens.

De totale kosten van de restauratie bedragen ongeveer twee miljoen euro. De Stichting Volkskracht Historische Monumenten is eigenaar van het complex. Bouman GGZ is huurder en voert voor een deel het onderhoud uit.

De schaapherder van de Eschpolder woont nog steeds op het complex.

De boerderij is een Rijksmonument. Het complex bestaat uit een boerderij met woning, een koestal annex wagenschuur en een paardenstal. Het exterieur van de gebouwen is geheel in de oude staat hersteld. Het interieur is zo veel mogelijk met behoud van originele details aangepast aan de nieuwe functie. De boerderij ligt binnendijks aan de Maas in het natuurgebied van Eschpolder-Den Oord onder de rook van de Van Brienenoordbrug en op een steenworp afstand van het centrum van Rotterdam.

Divers aanbod

In de drie gebouwen op het terrein worden verschillende activiteiten georganiseerd. Er is een creatieve afdeling waar men zich onder meer bezig houdt met schilderkunst en beeldhouwen, er is een fietsenwerkplaats, een hout- en schilderwerkplaats, een muziekruimte en een computerruimte, waar een reeks van computerlessen wordt gegeven.

Vanuit de boerderij zijn cliënten werkzaam in de buitenruimte, bijvoorbeeld in het groenonderhoud, en voert men werkzaamheden uit voor bedrijven en instellingen, zoals het opruimen van zwerfafval in Kralingen in opdracht van de Roteb. In het complex is een kantine c.q. vergaderruimte voor maximaal 25 personen, die tevens gebruikt wordt voor kooklessen.

Start Online Community

De officiële opening van het werk- en activiteitencentrum wordt ingeluid met het planten van een fruitboom. Tevens zal wethouder Kriens het startsein geven voor de Online Community van Bouman GGZ. De Online Community vormt een onderdeel van het project 'Digitaal op pad'. Dit project stimuleert het gebruik van internet door cliënten. Bouman GGZ en de gemeente beschouwen het internet als een onmisbaar eigentijds instrument om informatie te verkrijgen en te communiceren, óók voor GGZ-cliënten die tot voor kort dakloos en verslaafd waren. Een belangrijke doelstelling van het project is om mensen met verslavingsproblematiek uit het sociale isolement te halen, waar zij vaak na vele jaren van gebruik in terecht zijn gekomen. Cliënten kunnen via de Online Community met elkaar kennismaken, discussiëren op een forum, blogteksten schrijven, een eigen pagina vormgeven etc.

De Online Community is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, die enkele tientallen computers beschikbaar heeft gesteld en Microsoft Nederland, die een aantal licenties heeft geschonken.

Informatiemarkt en workshops

Voorafgaand aan de officiële opening worden vanaf 13.00 uur een informatiemarkt en workshops gehouden. Er heeft een presentatie plaats van het Maatjesproject, de Jobcoaches en de Cliëntenraad van Bouman GGZ, het project Digitaal op pad en het werk- en activeringsaanbod.

Bij de workshops kunnen bezoekers deelnemen aan de creatieve activiteiten die Bouman GGZ aan de cliënten aanbiedt.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.boumanggz.nl