Warchild


Sst...geheime actie op Dag van de Vrolijkheid

26 maart 2010 - Op en rond 1 april vraagt Stichting de Vrolijkheid extra aandacht voor de `vergeten kinderen' in asielzoekerscentra (azc's). Dit jaar is de Dag van de Vrolijkheid op woensdag 31 maart. Vanuit azc's in alle uithoeken van Nederland vertrekken vluchtelingkinderen in bussen naar de Kaasmarkt in Alkmaar. De kinderen zijn al weken aan het oefenen op danspassen en kijken uit naar een spectaculair optreden samen met de kinderen uit de andere azc's.

Flashmob
Het optreden van deze kinderen is een flashmob en wordt dus niet aangekondigd, maar begint plotseling. Speciaal voor de gelegenheid is hele bijzondere muziek geschreven door componist Arthur Wagenaar. De muziek heeft een westerse beat, maar bevat ook klanken uit de landen van herkomst van de kinderen. Landen als Somalië, Irak, Aghanistan.

War Child & Stichting de Vrolijkheid
Stichting de Vrolijkheid is één van de partnerorganisaties van War Child en helpt kinderen en jongeren in asielzoekerscentra in Nederland. Eén op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan achttien jaar. Deze jonge vluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar geweld en onderdrukking tot het dagelijks leven horen. Ze hebben indringende ervaringen achter de rug. Ze hebben hun vertrouwde leven en omgeving achter zich moeten laten. Hun bestaan in Nederland blijft vaak nog jarenlang onzeker.

Even kind kunnen zijn
Voor deze kinderen en jongeren organiseert de Vrolijkheid samen met bewoners in de asielzoekerscentra creatieve activiteiten. Kunst is daarin een belangrijk instrument. Dans, theater, muziek en beeldende kunst zijn middelen om hun verhaal vorm te geven. Om zelfvertrouwen en talent te ontwikkelen. En om even kind te kunnen zijn. De Vrolijkheid doet dit samen met vrijwilligers, theatermakers, kunstenaars en vele anderen.

Meer informatie over de Dag van de Vrolijkheid