UMC Utrecht


Verpleegkundige vermindert zorgvraag

Verpleegkundig handelen zou zich meer moeten richten op problemen die van invloed zijn op het dagelijks functioneren van patiënten. Het vroeg opsporen en het voorkomen van deze problemen kan de extra zorgvraag door onder meer de vergrijzing verminderen. Dat stelt hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans in haar oratie van woensdag 31 maart.

De vraag naar verpleegkundige zorg neemt de komende decennia sterk toe door de toename van het aantal chronisch zieken. Schuurmans vindt dat er te weinig nagedacht wordt over hoe verpleegkundige handelen juist kan bijdragen aan het verminderen van die zorgvraag. Ze stelt dat verpleegkundige zorg uit zou moeten gaan van optimaliseren van het dagelijks functioneren. "Dat gaat echter moeilijk in de huidige gezondheidszorg: die is juist gericht op beperkingen. Omdat de gezondheidszorg zo reactief is ingesteld, blijven kansen liggen. Zeker bij ouderen en chronisch zieken die voorspelbare problemen ontwikkelen is preventie een onontgonnen gebied. Een deel van de zorgvraag die we creëren is dus voorkombaar."

Als voorbeeld geeft Schuurmans het delier. Jaarlijks ontwikkelen zeker 20.000 mensen van 65 jaar en ouder een delirium tijdens de ziekenhuisopname. Een delirium leidt tot verlies in dagelijks functioneren waardoor mensen vaker in het verpleeghuis komen. Bovendien is voor mensen met een delier de kans om tijdens of kort na de ziekenhuisopname te overlijden twee tot zes keer hoger dan voor ouderen zonder delier. Mensen met een delier zijn verward, denken niet meer georganiseerd en zijn gedesoriënteerd. Ze hebben vaak geheugenproblemen en reageren niet meer adequaat op hun omgeving.

Terwijl de oplossing hiervoor al lang bekend is, stelt Schuurmans in haar oratie. Een aanzienlijk deel van de delieren is te voorkomen wanneer mensen zich in het ziekenhuis kunnen oriënteren, gedurende de dag iets te doen hebben, 's nachts slapen, voldoende eten en drinken, voldoende bewegen en in staat worden gesteld goed te kunnen zien en horen wat er gebeurt.

Marieke Schuurmans spreekt haar oratie op 31 maart in het Academiegebouw in Utrecht. Sinds 1 mei 2009 is zij hoogleraar Verplegingswetenschap aan het UMC Utrecht.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. dinsdag 30 maart 2010