Gemeente Zoetermeer

Gemeente moet bouwvergunning verlenen aan Sterigenics

Het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics krijgt een bouwvergunning voor de eerder zonder vergunning geplaatste bouwwerken. De bouwwerken voldoen aan de eisen die door de wet zijn gesteld en dat laat de gemeente geen andere keus dan de vergunning te verlenen voor de eerder geplaatste verhoging van een schoorsteen, een opslagruimte en twee zeecontainers. Bewoners en werknemers die een zienswijze tegen de bouwaanvraag in hebben gediend kunnen bezwaar en later beroep aantekenen tegen dit besluit.

De gemeente Zoetermeer constateerde in november 2009 dat Sterigenics illegaal bouwwerken aan het bedrijf toe had gevoegd. Hierop is Sterigenics aangeschreven om voor 8 januari 2010 alsnog een bouwvergunning aan te vragen. De gemeente is verplicht om een overtreder de gelegenheid te geven om alsnog een vergunning aan te vragen en zo de situatie te legaliseren.

Op 7 januari 2010 ontving de gemeente de bouwaanvraag van Sterigenics. Naar aanleiding van de aanvraag zijn een groot aantal zienswijzen ontvangen van omwonenden en werknemers. Normaal worden zienswijzen schriftelijk behandeld. Gezien het grote aantal reacties werd een hoorzitting georganiseerd. Op 18 maart vond de hoorzitting plaats en kregen de indieners de gelegenheid hun zienswijzen mondeling toe te lichten en te onderbouwen. Op hoofdlijnen waren de reacties vrijwel gelijk.

Zo vond men dat het achteraf verstrekken van een bouwvergunning feitelijk betekende dat illegaal bouwen door de gemeente wordt gedoogd. Ook werd de conclusie getrokken dat het ongewenst zou zijn een vergunning te verstrekken, omdat de raad aan het college opdracht heeft gegeven de mogelijkheden voor verplaatsing te onderzoeken. Als derde argument voerden de aanwezigen aan dat de zaken waarvoor vergunning werd gevraagd voor meer risico's zorgen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Het college begrijpt dat bewoners hier zo over denken en heeft alle argumenten van de bewoners en werknemers nogmaals onderzocht en meegenomen in het besluit. De bouwaanvraag van Sterigenics mag echter wettelijk alleen getoetst worden aan de toetsgronden: bestemmingsplan, bouwbesluit, bouwverordening en redelijke eisen van welstand. Omdat geen van de ingediende zienswijzen betrekking heeft op deze toetsgronden, zijn de zienswijzen weerlegd en wordt de bouwvergunning verleend op 30 maart.

Meer informatie

* www.zoetermeer.nl/sterigenics