Gemeente Lingewaard


Bouw Kulturhus Angeren van start

Op 25 maart 2010 is aannemingsbedrijf Spoeltman Bouw BV uit Gendt gestart met de verbouwing en uitbreiding van het Dorpshuis Angeren tot Kulturhus. Wethouder Joke van Roosmalen gaf hiertoe het startsein.

Al vele jaren is door het dorpshuisbestuur aangegeven dat het dorpshuis Angeren uit haar jasje groeit. De mogelijkheid om het dorpshuis om te bouwen tot Kulturhus werd dan ook door het dorpshuisbestuur met beide handen aangegrepen.

De verbouwing van het dorphuis was hard nodig. Een aantal ruimtes was dringend toe aan vernieuwing of uitbreiding. Voor sport en cultuur komt in het Kulturhus meer ruimte beschikbaar: de gymzaal wordt uitgebreid en in het dorpshuis wordt een cultuurzaal gecreëerd. Ook de toegankelijkheid van het dorpshuis wordt verbeterd. Na de verbouwing is het gebouw dan ook beter geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld door de toepassing van automatische deuren.

Samen met het dorpshuisbestuur en de partners in het Kulturhus is door de gemeente niet alleen naar de huidige situatie van het dorpshuis gekeken, maar ook naar de huidige en toekomstige behoefte aan voorzieningen in het kader van de leefbaarheid in de dorpskern Angeren.

De komende jaren zal de bevolking van Angeren in toenemende mate vergrijzen. Met een beperkte woningbouw en een uitbreiding van het voorzieningenniveau in het Kulturhus kan Angeren toch een aantrekkelijke woonplaats blijven voor gezinnen met jonge kinderen. De nieuwe voorzieningen in het Kulturhus richten zich dan ook vooral op jonge kinderen en senioren.

Peuterspeelzaal Het Hummeltje en Kinderopvang Skar worden samen met Zorgcentra Betuweland in het nieuwbouwdeel gehuisvest. Peuterspeelzaal en kinderopvang gaan nauw samenwerken, zowel in activiteiten als in ruimtegebruik. Ook de buitenruimte wordt gezamenlijk gebruikt door peuterspeelzaal, kinderopvang en de jongste kinderen van de basisschool.

Kinderopvang Skar start in het Kulturhus Angeren met dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en met buitenschoolse opvang. Met name de dagopvang voor 0-4 jarigen is een nieuwe activiteit die gezien de aanmeldingen door veel inwoners zeer gewaardeerd wordt.

Met het creëren van een dagopvang voor senioren biedt Zorgcentra Betuweland in de nabije toekomst onderdak aan een groeiende groep hulpbehoevende senioren uit de eigen kern.

Ook voor de bibliotheekvoorziening is ruimte in het Kulturhus beschikbaar.

Voor basisschool Marang betekent het Kulturhus een verrijking. Bij de bouw wordt de school gekoppeld aan de ruimtes voor kinderopvang, peuterspeelzaal en dorpshuis. Daarmee kunnen ruimtes makkelijker met elkaar gedeeld worden. De school krijgt er enkele spreekkamers en kantoorruimtes bij.

De gemeente Lingewaard heeft voor de bouw van het Kulturhus subsidie bij de provincie Gelderland aangevraagd en is een brede schoolsubsidie van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van 162.000,- ontvangen. Als alles volgens plan verloopt dan is het Kulturhus aan het eind van dit jaar voor een groot deel klaar. De bouwplaats wordt door de aannemer ingericht als leerlingbouwplaats en zo levert het Kulturhus in wording ook een bijdrage aan de opleiding voor jongeren tot bouwvakker.

Het nieuwbouwdeel met peuterspeelzaal, kinderopvang en dagopvang voor senioren kan waarschijnlijk al eind 2010 in gebruik genomen worden.

De afronding van de verbouw van het dorpshuis wordt in de eerste maanden van 2011 verwacht.