Gemeente 's-Hertogenbosch

31-03-2010
Bijzondere nominatie voor stationsontwikkeling 's-Hertogenbosch

De stationsontwikkeling met het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch is genomineerd voor opname in de Canon van de Ruimtelijke Ordening. Dit is een overzicht van de meest in het oog springende ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening in Nederland. Een zeer bijzondere nominatie dus!

De Canon is een initiatief van het ministerie van VROM en het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting). Tot 1 april a.s. kunt u stemmen, via de website www.canonro.nl. Daarna stelt een deskundige jury de CanonRO definitief vast. Deze bestaat uit 35 projecten.

Reden nominatie
De stationsontwikkeling is bijzonder vanwege de Gebiedsontwikkeling met private partijen. De manier waarop het station en tegelijk de hele omgeving is vernieuwd, heeft in het hele land navolging gekregen. Van een locatie aan de rand van de stad, gekarakteriseerd door treinlawaai en verouderde bedrijvigheid, is dit gebied geherstructureerd tot een uitnodigend onderdeel van het vergrote stadscentrum. Van stationsachterkant is geen sprake meer. In het Paleiskwartier ten westen van het station vormen kantoren, woningen, winkels en gebouwen voor onderwijs en cultuur een nieuw stuk centrum. Dit alles is ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen NS, gemeente, rijksoverheid en private partijen.

Canon Ruimtelijke Ordening
In navolging van de canon van de Nederlandse geschiedenis, verdient ook de ruimtelijke ordening van Nederland een canon. Door iconen van de ruimtelijke ordening te benoemen, ontstaat een nieuw zicht in het gedeelde referentiekader van vakgenoten in de ruimtelijke ordening. Om daarmee verder te komen zonder in oude valkuilen te trappen, om helder voor ogen te krijgen wat waardevol was en wellicht nog steeds kan zijn.