Unieke uitgave schetst beeld van 75 jaar geleidehonden in Nederland

31/03/2010 10:08

KNGF Geleidehonden

Voor het eerst beschrijft een Nederlandse uitgave het fenomeen blindengeleidehonden in detail. De rijk geĂŻllustreerde uitgave 'De geleidehond' is daarmee meteen het Nederlandse standaardwerk over dit onderwerp. De historie van de geleidehond in Nederland en daarbuiten komt uitvoerig aan de orde, evenals de training en opleiding van de honden en recente ontwikkelingen. De subtitel 'Een vriendschap die ergens toe leidt' komt vooral tot uiting in de persoonlijke observaties en anekdotes van geleidehondengebruikers.

De verschijning van deze bijzondere uitgave valt in het jubileumjaar van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) dat dit jaar 75 jaar bestaat. In 1935 leverde trainer Ph. van der Most de eerste Nederlandse geleidehond af voor het Nederlandsch Geleidehonden Fonds (NGF), dat in hetzelfde jaar door prinses Juliana werd geopend. In 1953 ontving het NGF na een werkbezoek van de toenmalige koningin Juliana het predikaat Koninklijk. Maar de geschiedenis van de geleidehond gaat veel verder terug: al in de eerste eeuw na Christus waren er honden die mensen leidden, zo blijkt uit Romeinse geleidehondenscholen in Duitsland, Zwitserland en Amerika vonden hun weerklank in Nederland en leidden tot het pionierswerk van Ph. Van der Most in Nederland. Naast deze en vele andere historische wetenswaardig-heden schetst het boek een nauwgezet beeld van de selectie, training en opleiding van een geleidehond.

Schat aan beeldmateriaal

De 128 full-colour pagina's bieden verder een schat aan beeldmateriaal: historische archieffoto's, sfeervolle portretten en verhelderende situatiefoto's. Het maakt het geheel tot een onontkoombaar standaardwerk voor wie meer wil weten over deze bijzondere honden, de wereld eromheen en de mensen die ermee te maken hebben.

Geleidehondgebruiker veelvuldig aan het woord

Auteur Irma Metzger, zelf werkzaam als tekstschrijfster bij KNGF Geleidehonden: "De geschiedenis van de geleidehond in Nederland dateert al van voor de Eerste Wereldoorlog. Toch was er nog altijd geen boek over deze bijzondere honden. 'De Geleidehond' moet daar verandering in brengen. Het beschrijft het proces van kleine pup tot volleerd drs. Hond. Hoe lang duurt de opleiding? Welke hondenrassen zijn geschikt? Hoe weet een geleidehond dat het stoplicht op rood staat? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek het antwoord. In het boek komen geleidehondgebruikers zelf veelvuldig aan het woord. Wie beter dan zij kunnen immers vertellen wat de geleidehond voor hen betekent?"

'De geleidehond - Een vriendschap die ergens toe leidt' is vanaf 31 maart 2010 verkrijgbaar bij de betere (internet) boekhandel. ISBN 978 90 77462 53 9, hardcover, volledig full-colour, 128 pagina's.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 90 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.geleidehond.nl