Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa presenteert richtlijn voor betere energienota's

31-03-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) presenteert vandaag een vrijwillige richtlijn voor betere energienotas. Met deze richtlijn kan de consument zijn energierekening beter begrijpen en beter controleren. De richtlijn, voluit Richtlijn energierekening voor consumenten 2010, is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de energiebedrijven; de voorbeeldnotas zijn getest door consumentenpanels. Energiebedrijven kunnen zelf beslissen of zij aan de richtlijn willen voldoen.

Wensen van de consument centraal
Uit onderzoek van de NMa blijkt dat de consument in één oogopslag een overzicht met de belangrijkste gegevens wenst. Hij wil vooral een begrijpelijke en juiste energierekening waarop hij zijn tarieven kan controleren.

Twee soorten rekeningen
De verschillende consumentenwensen over de energienota hebben ertoe geleid dat de Richtlijn energierekening voor consumenten 2010 een onderscheid maakt tussen twee soorten rekeningen: een beknopte rekening en een uitgebreide rekening. Energiebedrijven kiezen zelf welke rekening zij hun klanten toesturen. Wanneer een klant een beknopte rekening ontvangt, kan hij een uitgebreide rekening bij zijn energiebedrijf opvragen. Daarna kan hij ook nog een volledige specificatie opvragen wanneer hij de bedragen op zijn nota wil narekenen.
De consument kan zo zelf kiezen welke informatie hij wil terugvinden op zijn energienota. De richtlijn voorziet in voorschriften over welke informatie minimaal op de energierekening moet staan.

Vrijwillige richtlijn
De NMa verwacht dat veel energiebedrijven aan de Richtlijn energierekening voor consumenten 2010 zullen voldoen. Zij krijgen daarvoor de tijd tot 1 januari 2011. Wanneer zij hun notas daadwerkelijk hebben aangepast, meldt de NMa dat met ingang van 2011 op de EnergieWijzer van ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl), de site waarop de NMa consumenteninformatie geeft.

Richtlijn maakt energierekeningen vergelijkbaar Met de richtlijn kunnen consumenten de tarieven op hun energierekeningen vergelijken met de tarieven die energiebedrijven hebben aangeboden of met de tarieven die staan in het contract dat de consument met zijn energiebedrijf heeft afgesloten.

Meer informatie:
Vrijwillige afspraken elektriciteit
Vrijwillige afspraken gas