Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Boezemvrienden voor Barbara Bijl en Wil Plomp

Dagelijks bestuurder Michel De Visser en voorzitter Gerard Schuiling hebben vorige week tweemaal de deelgemeentelijke onderscheiding De Boezemvriend uitgereikt.

Deze onderscheiding wordt zeer incidenteel uitgereikt aan personen die vele jaren als vrijwilliger actief zijn.

Barbara Bijl
Michel de Visser reikte de onderscheiding uit aan de 94-jarige Barbara Bijl, die afscheid neemt als vrijwilliger bij de Rotterdamse Reddings Brigade. Deze uitreiking vond plaats op 23 maart in De Keizershof aan de Martin Luther Kingweg in Rotterdam (Oud-Verlaat).

Barbara Bijl is ruim 60 jaar lid van de Rotterdamse Reddings Brigade. Zij begon in 1914 als medewerker instructrice elementair zwemmen en zwemmend redden. Van 1952 tot 2000 was zij hoofdinstructeur bij het Oostelijk zwembad en gaf leiding aan 15 medewerkers. Van 2000 tot dit jaar was zij vrijwillig medewerker instructrice elementair zwemmen. Haar taak bestond uit het begeleiden en ondersteunen van jonge vrijwilligers van de vereniging.

Verder maakte zij tussen 1952 en 1960 deel uit van de technische commissie en was twee periodes actief in de commissie zwembaden. Niet alleen in het Rotterdamse was zij actief, maar ook landelijk heeft zij haar sporen verdiend. Onder andere van 1954 tot 2006 als examinator van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, de Reddingsbrigade Nederland.

Barbara Bijl werd in 2001 benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg de bondspenning van de Reddingsbrigade Nederland en is al 15 jaar erelid van de Rotterdamse Reddings Brigade.

Wil Plomp
Op 25 maart reikte Gerard Schuiling de onderscheiding in uit aan de Wil Plomp van Wijk, vrijwilliger bij de Stichting Speeltuin aan de Oudedijk in Kralingen. De uitreiking vond plaats in de kantine van de speeltuin aan de Oudedijk in Kralingen.

Wil Plomp is als buurtbewoonster bijna twintig jaar actief als vrijwilligster in de Speeltuin. Zij is tevens penningmeester van de Stichting Speeltuin Oudedijk en bestuurslid van de Rotterdamse speeltuinenfederatie BSW. In de speeltuin begeleidt Wil Plomp het personeel en is altijd actief bij het organiseren van evenementen in de speeltuin. Wil is het gezicht van de speeltuin en multi inzetbaar, aldus directeur George Broeseliske van de stedelijke organisatie BSW.