Trots op Nederland

Nieuws

31 mrt 2010 | EU benadeelt Nederlandse transportsector

"Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie het grensoverschrijdend gebruik van extra lange en hogere vrachtwagens wil verbieden na lobbywerk van Europese spoorbedrijven." Een verbod op het grensoverschrijdend transport met reuzentrucks vormt, volgens Verdonk, een onnodige extra belasting van het wegennet en het milieu.

Verdonk: "Door dit verbod zijn er veel meer normale vrachtwagens nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren. Tegelijkertijd wordt onze noodlijdende transportsector extra getroffen. Hun dure vrachtwagencombinaties komen straks noodgedwongen stil te staan door onjuiste Europese beslissingen."

Verdonk vindt dat de demissionaire Minister van Verkeer en Waterstaat bij Brussel moet protesteren tegen deze gang van zaken en zich moet inspannen om het verbod op reuzentrucks te voorkomen.

Ook het transport over water en spoor moet gestimuleerd worden.

"De gevoeligheid van Brussel voor lobbywerk is strijdig met de belangen van de lidstaten en belooft niet veel goeds voor de toekomst. Brussel moet een vrij en ongehinderd verkeer van goederen tussen de lidstaten bevorderen, maar schiet met deze opstelling haar doel voorbij."

Rita Verdonk
30 maart 2010