Vlaamse Overheid

E40 over de ring om Brussel (R0) in Sint-Stevens-Woluwe

Onderhoud van het viaduct van de E40 over de ring om Brussel (R0) in Sint-Stevens-Woluwe

Vlaamse overheid

woensdag 31 maart 2010

Sinds 8 maart zijn er werkzaamheden aan de gang op het stuk van de E40 dat over de ring om Brussel gaat in Sint-Stevens-Woluwe. Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt de waterdichting van het viaduct en geeft het wegdek in de beide rijrichtingen een nieuwe asfaltlaag. Het viaduct krijgt ook nieuwe vangrails. Tijdens de gehele duur van de werkzaamheden wordt beurtelings een van de rijrichtingen afgesloten voor het verkeer. Dat veroorzaakt weinig extra hinder, omdat de oorspronkelijke capaciteit van twee rijstroken in de beide rijrichtingen behouden blijft. De rijstroken zijn wel versmald en er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u in de werfzone. Volgens de huidige planning zal alles beëindigd zijn op 16 juli 2010. De werkzaamheden zijn sterk weersafhankelijk. Als het gedurende lange periodes regent, schuift de timing op.

Fasering
Op 22 maart zijn de werkzaamheden in de rijrichting van Brussel gestart. Het verkeer wordt nu via een doorsteek in de middenberm naar de rijweg in de rijrichting van Leuven geleid. De werfzone is ongeveer een kilometer lang. De vernieuwing van de rijweg in de richting van Leuven start volgens de huidige planning op 17 mei. Dan zal het verkeer in de beide rijrichtingen de rijweg in de richting van Brussel gebruiken. Om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren, worden er tijdelijke veiligheidsstootbanden gebruikt.

Onderhoud viaduct
Naast de waterdichting worden er ook betonherstellingen uitgevoerd aan de pijlers van het viaduct. Het onderhoud wordt helemaal afgewerkt in de loop van 2011: dan worden de laatste betonherstellingen uitgevoerd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door TV Renotec nv / Smet Tunneling nv. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 3.400.000 euro (incl. btw).