VU medisch centrum

Helitraumateam uitgebreid met 'vliegende' psychiaters

31 maart 2010

Bij wijze van proef wordt het traumateam VUmc, als eerste in Nederland, versterkt met een traumapsychiater. Vanaf begin volgende maand vliegt Jan Mokkenstorm van GGZ inGeest, specialist acute psychiatrie, mee in de heli. Hiermee wordt het mogelijk om patiënten ook meteen psychiatrisch te helpen, want dit voorkomt later psychische klachten.

Foto: Mark van den Brink De techniek die wordt toegepast is de zogenaamde A-EMDR-techniek. Dit staat voor Acute Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Ter plekke krijgt de patiënt een korte instructie om met de ogen een wijsvinger te volgen, die heen en weer wordt bewogen. Daarnaast wordt de patiënt gevraagd zich te concentreren op klikgeluiden die via de koptelefoon afwisselend aan beide oren worden aangeboden. Dit duurt slechts zeven minuten. De enige voorwaarde is dat de patiënt bij kennis is. Belangrijkste hulpmiddel: een iPod met koptelefoon.

Snel
Een geweldige stap voorwaarts, deze toevoeging van een psychiater, aldus Herman Christiaans, anesthesioloog en medisch hoofd van het traumateam. "Al vanaf het eerste moment dat de traumaheli hier kwam in mei 1995 is er over gesproken om samen met de psychiater traumapatiënten te behandelen. De psychische toestand van deze patiënten is van groot belang bij het herstel van ernstig lichamelijk letsel na een ongeval. Acute behandeling van het psychische trauma vergroot de kans op gunstig herstel aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek. Nu hiervoor moderne en direct werkende technieken zijn ontwikkeld, is het voor ons de uitdaging deze zo snel mogelijk aan te bieden. Wij kunnen met de LifeLiner One binnen twee minuten na een oproep vliegen. Binnen een kwartier kunnen we elke locatie in een straal van honderd kilometer bereiken."

Klikken voorkomt langdurige klachten

Klikken
"EMDR is een beproefde methode in de psychiatrie, in de jaren negentig ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Helen Shapiro. Het gebruik hiervan in acute situaties is komen overwaaien uit Irak", aldus Jan Mokkenstorm. "Acute -EMDR is ontwikkeld door psychiaters van de Amerikaanse Defensie voor de behandeling van gewonde soldaten en burgerslachtoffers. Met behulp van een bewegende vinger of klikgeluiden worden de hersenen via ogen of oren gestimuleerd om traumatische ervaringen versneld te verwerken. Deze techniek gaan wij als helitraumateam nu ter plekke toepassen. We denken dat het ook effectief is bij mensen die in Nederland een schokkende ervaring hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeval. Bij kennis zijn is wel een belangrijke voorwaarde", legt Mokkenstorm uit.

"Ter plekke zet ik bij de patiënt de koptelefoon op zijn hoofd en geef ik de patiënt een korte instructie om met de ogen mijn wijsvinger te volgen, die ik heen en weer beweeg. Daarnaast vraag ik de patiënt zich te concentreren op klikgeluiden die via de koptelefoon afwisselend aan beide oren worden aangeboden. Dit geluid en mijn wijsvinger blokkeert opslag van de beelden van de traumatische situatie in het langetermijn geheugen. Bovendien houdt het de patiënt bij de les en leidt het af van de pijn en de angst. Bij aankomst in het ziekenhuis is de patiënt mentaal enigszins voorbereid op de behandeling en zijn de stressniveaus iets minder heftig. Er is minder cortisol en minder adrenaline in het bloed. Dit geeft fysiologische voordelen bij de somatische behandeling op de spoedeisende hulp en de IC. Ook voorkomt het op termijn de psychiatrische gevolgen van een traumatische ervaring. De extra inzet van traumapsychiaters is daarom mede mogelijk gemaakt door de verzekeraars.

Foto's en verslag van de eerste inzet met de vliegende psychiater staan morgen op de website bij zowel GGZ inGeest: www.ggzingeest.nl/traumapsychiater als VU medisch centrum: www.vumc.nl/traumapsychiater .

Monique Krinkels
bron: Tracer